Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 8 nov 2018

Google onthult de opvouwbare toekomst van Android

Gisteravond onthulde Samsung zijn opvouwbare Infinity Flex-scherm. Daarmee is volgens de fabrikant een nieuw tijdperk voor smartphones aangebroken. Xiaomi, Lenovo, Huawei en zelfs Apple hebben naar verluidt plannen voor opvouwbare toestellen. Google bereid zich voor op die toekomst met Android.

Android Foldables

Fragmentatie is één van de grootste vloeken die Android nog altijd met zich meedraagt. Dat probeert de zoekgigant al enkele jaren met wisselend succes op te lossen. In het geval van de opvouwbare vormfactor is Google er in ieder geval snel bij.

De zoekgigant heeft bekend gemaakt dat Android een nieuwe categorie apparaten gaat ondersteunen, genaamd “Foldables.” Dat meldde Dave Burke tijdens het Android Developer Summit. Hij is VP of Engineering bij het bedrijf.

Het is de bedoeling dat het zo weinig mogelijk werk moet kosten voor fabrikanten om de nieuwe vormfactor te benutten. Dus niet alleen voor koplopers zoals Samsung. Google werkt wel samen met de Koreaanse fabrikant om zo snel mogelijk de ontwikkeling te stroomlijnen.

Een slimme move, want drastische innovatie zoals opvouwbare schermen kunnen katalysatoren zijn voor hevige fragmentatie. Voor elke fabrikant zijn eigen softwarematige oplossingen in elkaar gaat knutselen, legt Google een universele basis.

Android foldables google ondersteuning

Screen continuity

Daarvoor wordt een bestaande feature genaamd screen continuity benut. Dat is de API die Android-apps gebruiken om te bepalen wanneer het schermformaat is veranderd. Denk aan het draaien van je scherm, of het verkleinen van een Android-app in Chrome OS.

Die feature wordt simpelweg uitgebreid, met ondersteuning voor een breder scala aan schermformaten en scenario’s. Maar goed, dat vereist alsnog een update aan de kans van ontwikkelaars om de apps daar gebruik van te laten maken. En als je wel eens een app op Chrome OS hebt geprobeerd, weet je dat die ondersteuning in de praktijk tegen kan vallen.

Daarom verkent Google “vele verschillende manieren om te verzekeren dat de gebruikservaring naadloos zal zijn voor gebruikers. Er komt meer aan, maar vandaag hebben we verder niks aan te kondigen.” Lees hier meer over de oplossingen van Google.

Reageer op artikel:
Google onthult de opvouwbare toekomst van Android
Sluiten