Google onthult Project Nightingale na accusatie verzamelen van medische data

Google heeft Project Nightingale onthuld, nadat de zoekmachinegigant eerder was beschuldigd van het in het geniep verzamelen van medische gegevens. Het bedrijf laat weten dat de verzamelde data voor specifieke doeleinden gebruikt wordt en dat die niet gecombineerd wordt met consumentendata.

Google zou heimelijk gegevens van miljoenen patiënten uit 21 Amerikaanse staten verzameld hebben voor een zorgverlener, schrijft The Wall Street Journal. De doktoren en patiënten zouden hier niet van op de hoogte zijn. Het zou gaan om onderzoeksresultaten, diagnoses, ziekenhuisopnamen en een complete patiënt-geschiedenis. Zo’n 150 Google-medewerkers zouden toegang hebben tot al die medische gegevens. The New York Times bevestigt dat laatste idee in een ander artikel.

Project Nightingale: Google vertelt wat er speelt

De bovenstaande situatie zou vallen onder Project Nightingale van Google. Tegenover The Verge heeft de zoekmachinegigant nu bevestigd wat er speelt. Het gaat om een standaardaanpak waarin een zorgverlener gigantisch gevoelige data deelt met techbedrijven onder specifieke afspraken. Google is zodoende in staat tools te bouwen voor de zorgverlener. Patiënten zouden hier niet van op de hoogte gebracht hoeven te worden, laat het bedrijf weten.

Google Recorder
(Bron: ANP. Foto door ALAIN JOCARD / AFP) (Afbeelding: ANP / ALAIN JOCARD / AFP)

De reden dat dit nieuws niet eerder naar buitengekomen is, zo laat een Google-vertegenwoordiger weten, komt doordat het werk zich nog in een vroeg stadium bevond. Google werkt voor Project Nightingale samen met de katholieke zorgverlener Ascension. Voor Ascension verzorgt de zoekmachinegigant de systemen. Er wordt software gemaakt die aansluit op patiënten, die beschikt over “geavanceerde kunstmatige intelligentie en machine learning”.

Project Nightingale is een zoekmachine

Forbes schrijft dat Project Nightingale een zoekmachine is voor patiëntgegevens. De data die verzameld wordt, wordt we geüpload naar de servers van Google. Maar in ruil daarvoor krijgt Ascension dus toegang tot uitgebreide patiëntinformatie, inclusief notities over medicatie, resultaten en nog veel meer.

Ascension heeft inmiddels in een persbericht aangegeven dat de zorgverlener met deze samenwerking de gezondheidszorg wil verbeteren en optimaliseren. Bovendien zou alles vallen onder de bestaande wet en regelgeving en zijn er maatregelen getroffen wat de beveiliging van de gevoelige gezondheidsdata betreft.

Ook Google heeft gereageerd op de situatie en meldt in een blogpost dat Project Nightingale inderdaad de naam is van zijn gezondheidsproject. Google wil ook duidelijk maken dat alle verzamelde data afgeschermd blijft van alle andere vormen van dataverzameling; deze gegevens worden dus niet samengevoegd met consumentendata, aangezien dat in de overeenkomst staat.

Google

Reageer op artikel:
Google onthult Project Nightingale na accusatie verzamelen van medische data
Sluiten