Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 20 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Google gaat ‘next-gen’ opvolger SMS zelf naar Android brengen

In plaats van te wachten op een wereldwijde release van het langverwachte Rich Communication Services (RCS) systeem gaat Google het recht in eigen handen nemen. Het blijkt namelijk dat het bedrijf Android gebruikers binnenkort gaat voorzien van een vernieuwde Android messages variant.

Google komt zelf met RCS

De telecomindustrie is al jaren bezig met Rich Communication Service, een techniek die als vervanger van de SMS moet gaan dienen. Gezien het echter nog steeds niet van de grond is gekomen heeft Google besloten om het zelf maar uit te brengen. Er komt namelijk een update die de berichten app van Android in Android Chat veranderd.

Deze potentiële vervanger van de SMS functie heeft een limiet van 160 tekens en ondersteund daarbij groepsberichten. Ook wordt aangegeven wanneer een bericht gelezen is en kunnen gebruikers zien wanneer hun gesprekspartner aan het typen is.

Google RCS

In eerste instantie komt deze functie alleen naar toestellen in Engeland en Frankrijk. Het is echter de bedoeling dat uiteindelijk iedereen met een Android toestel er gebruik van kan gaan maken. De functie is momenteel echter nog niet verplicht. Gebruikers kunnen namelijk zelf kiezen of ze met Android Chat willen gaan werken.

Bericht versleuteling

Wat bij RCS echter ontbreekt is end-to-end encryptie, een feature die bij berichtenapps als WhatsApp en Telegram tegenwoordig vanzelfsprekend is.  Dit betekent dat gebruikers minder privacy hebben. Gelukkig geeft Google aan daar verandering in te willen gaan brengen:

Aldus Sanaz Ahari, een van de hoofdverantwoordelijken voor de vernieuwde app. Daarnaast heeft het bedrijf aangegeven dat wanneer het moment komt dat telecomaanbieders zelf met RCS overweg kunnen, ze zich vanaf dan afzijdig zullen gaan houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Google gaat ‘next-gen’ opvolger SMS zelf naar Android brengen
Sluiten