Smartphones 27 dec 2018 Ilona Braam

Google bezig met opvouwbaar toestel, maar met een twist

Na in-display vingerafdrukscanners en notches, lijkt de smartphonewereld nu weer helemaal in de ban te zijn van smartphones die omgetoverd kunnen worden tot een tablet. Samsung liet eerder dit jaar al zijn Infinity Flex display zien voor de aankomende Galaxy F en ook Apple en Huawei zijn druk bezig met hun eigen opvouwbare modellen. Van Google hebben we nog niet veel gehoord met betrekking tot de nieuwe trend, maar onlangs heeft het bedrijf een patent toegewezen gekregen van de U.S. Patent Office, dat duidelijk maakt dat de techgigant wel degelijk ermee bezig is.

Opvouwbaar Google toestel met scharnieren

In het patent wordt niet een opvouwbaar toestel beschreven, zoals dat van Samsung waarbij het display zelf vouwt. In het patent van Google worden er meerdere displays gebruikt en kun je het toestel openklappen dankzij scharnieren tussen deze displays. In basis is het idee hetzelfde als bij de andere smartphonemakers. In opgevouwen toestand kun je het toestel gebruiken als een normale smartphone. Als je het echter uitklapt, krijg je er wat display bij en lijkt het geheel meer op een tablet.

Google patent

Multi-user optie

Waar de basisidee hetzelfde is, heeft Google echter nog wat andere interessante toepassingen bedacht voor het theoretische toestel. Zo zou er een soort desktop modus zijn, waarbij je het ding als een mini laptop zou kunnen gebruiken. Ook zou je de smartphone in een soort “tent opstelling” kunnen gebruiken, waardoor de twee displays door twee verschillende mensen tegelijkertijd gebruikt zouden kunnen worden. In deze opstelling zouden gebruikers bijvoorbeeld multiplayer games kunnen spelen op hetzelfde toestel.

Google patent

Snel switchen van display

Verder beschrijft het patent ook de mogelijkheid om snel van scherm te wisselen in de telefoon modus. Dit zou de gebruiker zelf kunnen doen, maar het toestel zou ook zelf kunnen bepalen dat het switchen in sommige gevallen handig is. Als bijvoorbeeld één van de displays op tafel ligt, zou het kunnen switchen naar het zichtbare display. Ook zouden andere dingen, zoals hoe de gebruiker het toestel vasthoudt, een indicatie kunnen geven van welk scherm op het moment gewenst is. Met de twee schermen zou het theoretisch gezien ook mogelijk moeten zijn om één van de schermen helemaal randloos te maken. De gebruiker zou dan met het andere scherm, maar de camera verwerkt is, zowel normale foto’s als selfies kunnen maken. Zo’n oplossing voor de notch, zien we bijvoorbeeld ook bij de Vivo Nex 2. Opvallend genoeg is ook het logo van Motorola aanwezig op sommige illustraties in het patent, wat doet vermoeden dat Google en Motorola samenwerken aan de nieuwe device.

Google patent

Natuurlijk gaat het op het moment nog om een patent en zal het waarschijnlijk nog wel even duren voordat we het toestel in het echt zien, als het al gebeurt. Het lijkt er echter op dat smartphonemakers doorgaan met het zo groot mogelijk proberen te maken van hun displays en de volgende grote stap is dan natuurlijk een tweede scherm. De zogenaamde hole punch, een gat in het scherm voor de camera, kunnen we zien als een tussenstap en onlangs kwam Honor als eerste met een hole punch toestel. In China werd namelijk vroegtijdig de View 20 gelanceerd.

Digital Trends

Reageer op artikel:
Google bezig met opvouwbaar toestel, maar met een twist
Sluiten