Ben je bestand tegen phishing emails? Test het met Google’s quiz

Bijna iedereen die een emailadres heeft, is wel eens lastiggevallen door een phishing email. Denk bijvoorbeeld aan een mailtje dat zogenaamd van Apple of je bank afkomstig is en je vraagt om in te loggen omdat er iets mis is. Via de link in de mail kom je vervolgens op een nep site terecht en als je je gegevens invult, hebben de scammers die meteen ook. Vaak is het duidelijk dat het om een nep mailtje gaat, maar scammers worden er steeds beter in. Als je wilt checken of je wel zo bestand bent tegen phishing, kun je je skills testen met een quiz van Google en Google zusterbedrijf Jigsaw.

Legit of phishing mail?

Om met de quiz te beginnen moet je als eerste een nep naam en een nep emailadres bedenken, zodat je niet daadwerkelijk met je eigen emailadres aan de slag hoeft te gaan. Dat zorgt ervoor dat het net wat echter lijkt, terwijl je geen risico’s loopt. Vervolgens krijg je acht verschillende mails voorgeschoteld, die wel of niet bezig zijn met phishing. Aan jou de vraag of het om een legit mail gaat of om een email, die je gegevens wil aftroggelen.

Google phishing quiz

Verraderlijk echt lijkende domeinnamen

De eerste mail die je krijgt voorgeschoteld is afkomstig van ene Luke Johnson, die je een link stuurt naar een Google document. Er wordt geen rare taal gebruikt en het lijkt erop alsof het gewoon om een vriend gaat, die je iets stuurt. Als je echter over de link gaat met je muis of hem op je tablet/smartphone lang ingedrukt houdt, zie je onderaan waar de link je echt naartoe brengt. In dit geval is dat “http://drive—google.com/luke.johnson”. In eerste instantie lijkt daar niet zoveel vreemds aan te zijn, maar in werkelijkheid is het helemaal geen echt Google Drive adres.

Google phishing quiz

Je moet dus altijd goed oppassen met het openen van links als je een mailtje krijgt en als je twijfelt kun je het beste even contact opnemen met de persoon of het bedrijf waar het mailtje van afkomstig zou moeten zijn. Zo hadden we eind november te maken met een Netflix phishing mail. In de mail werd aangegeven dat er een probleem was met je account of dat je account op inactief was gezet. Om dit op te lossen zou je je gegevens moeten updaten en uiteraard kwamen nietsvermoedende Netflix gebruikers vervolgens op een phishing site terecht.

Mashable

Reageer op artikel:
Ben je bestand tegen phishing emails? Test het met Google’s quiz
Sluiten