Mark Hofman
Mark Hofman Apps 28 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Je vrienden zijn eindelijk handmatig te taggen in Google Photos

Google Photos beschikt eindelijk over de mogelijkheid om personen, volledig handmatig, te taggen in je foto’s. Dit is het nieuws waar Android Police als eerste mee kwam en dat vervolgens door Google zelf is bevestigd tegenover The Verge.

De applicatie heeft altijd personen geheel automatisch kunnen taggen en sorteren. Op deze manier is het onderhouden van je bibliotheek in Google Photos een stuk makkelijker dan wanneer je dit handmatig zou moeten doen. Maar helaas is het wel zo dat de dienst nog wel eens wat gezichten mist, en dan heb je dus niet de optie om dat zelf handmatig te fixen. Of had…want nu kan het dus wel.

Mensen taggen in Google Photos

Het is eindelijk mogelijk om zelf personen te taggen in Google Photos. Volgens Google is de functie op dit moment aan het uitrollen. De mensen van Android Police hebben de feature voor het eerst opgemerkt en zijn vervolgens diep in detail getreden om de werking ervan uit te leggen. Wij leggen het je in het kort uit.

Het is nu mogelijk om, naast de automatische markeringen, ook zelf personen te taggen in Google Photos. Het systeem doet dat nog steeds automatisch, maar wanneer er iets misgaat of er een persoon gemist wordt is het dus mogelijk om zelf een wijziging door te voeren. Er zit alleen wel een kleine “maar” aan het hele verhaal: je kan dit alleen doen wanneer Google een gezicht detecteert. Als Google een gezicht ziet maar niet weet wie het is, kan je dat zelf volledig fixen. Maar vind Google dat het gezicht van je beste vriend er niet uitziet als een gezicht (wat soms best een optie kan zijn na een avond stappen) dan kan jij de persoon in kwestie niet taggen.

Google Photos
Bron: Google

Verre van ideaal natuurlijk, maar beter dan niets.

Hoe zit het met de privacy?

Het feit dat Google gezichten herkent is top, maar hoe zit het met de privacy?

Ten eerste werkt de functie alleen wanneer je de Face Grouping functie aan hebt staan in Google Photos. Heb jij dus überhaupt niet zo’n trek in dat getag (dat rijmt), dan kan je ervoor kiezen om het systeem dit niet te laten doen. Kies je er wel voor dan blijft de informatie, volgens Google, volledig aan jou account gekoppeld staan. Ondanks het feit dat je de AI traint in het herkennen van jou gezicht, kan het systeem je gezicht niet herkennen wanneer deze op een ander Google account tevoorschijn komt.

De nieuwe functie is onderdeel van de meest recente update van Google Photos, maar rolt nog niet direct voor iedereen uit. Het lijkt om een langzame uitrol te gaan, waardoor het dus nog even kan duren voor jij er zelf echt mee aan de slag kan. Maar de functie komt er dus aan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Je vrienden zijn eindelijk handmatig te taggen in Google Photos
Sluiten