Google Pixel 4 face unlock is niet zo veilig als hij lijkt

Google gelooft dat face unlock veilig genoeg is om als authenticatie-methode te functioneren op je smartphone. Volgens BBC News is de functie op de Pixel 4 echter helemaal niet veilig. Hij faalt op een belangrijk punt.

De BCC News journalist Chris Fox merkte op dat de face unlock feature van de Pixel voor ook werkt als je ogen gesloten zijn. Dat maakt de kansen dat iemand anders je smartphone kan ontgrendelen een aanzienlijk stuk groter.

Supportpagina Pixel 4 bevestigt vermoeden

Volgens een supportpagina over de face unlock feature van de Pixel 4 klopt deze bevinding inderdaad. Op de pagina is te lezen dat iemand anders jouw smartphone ook kan ontgrendelen wanneer hij het toestel voor jouw gezicht houdt. Ook als je ogen gesloten zijn. Daarom raadt Google ook aan op de pagina om je smartphone op een veilige plek op te bergen, zoals je tas of broekzak. Dat is een leuke tip, maar natuurlijk geen houdbare oplossing.

Google Pixel 4 en 4XL

Google werkt aan fix voor Pixel 4 face unlock

Het lijkt er op dat Google wel werkt aan een oplossing voor dit gat in het veiligheidsnet. Daar zullen veel (toekomstige) gebruikers blij mee zijn.

Er zijn al ontelbaar veel Pixel 4 leaks voorbij gekomen, waaronder een leak die relevant is voor dit onderwerp. Uit de onderstaande foto van een scherm blijkt namelijk de oplossing van Google: de mogelijkheid om aan te vinken dat ogen open moeten zijn voor de face unlock. Het lijkt er echter niet op dat die optie in de nieuwe Pixel 4 software aanwezig is die volgende week uitkomt.

Pixel 4
(Bron: The Verge)

Apple’s iPhones hebben niet hetzelfde probleem

In tegenstelling tot de Google smartphones, moet je voor het ontgrendelen van je iPhone wel je ogen open hebben. Apple wil namelijk je aandacht hebben wanneer je de smartphone ontgrendelt. Deze functie kan handmatig worden uitgeschakeld indien wenselijk, maar staat normaliter gewoon aan. Doordat je daadwerkelijk naar de smartphone moet kijken om hem te ontgrendelen lijkt Apple’s Face ID veiliger.

Wil je meer lezen over de Google Pixel 4 dan kun je op onze overzichtspagina met alle nieuwtjes terecht. Ben je op zoek naar de beste deals voor de nieuwe telefoon van Google? Klik dan hier.

Reageer op artikel:
Google Pixel 4 face unlock is niet zo veilig als hij lijkt
Sluiten