Google presenteert Android 4.3, de nieuwe Nexus 7 en de Chromecast voor tv-streaming

Google heeft net in San Francisco van zich laten horen door een aantal nieuwe producten te presenteren. Zoals verwacht kwam Android 4.3 en de nieuwe Nexus 7 aan bod, maar als verrassing werd ook de Chromecast geïntroduceerd. Dit is kort gezegd een kleine dongle waarmee je eenvoudig foto- en videocontent naar je televisie kunt streamen. Lees snel verder om er meer over te weten.

Chromecast

Dit kleine apparaat stop je in de HMDI-aansluiting van je televisie zodat je via je phone, tablet of PC video’s kunt streamen door simpelweg Chrome of speciale apps te gebruiken. De Chromecast draait dan ook op Chrome OS. Nadat-ie is verbonden maakt de Chromecast een eigen Wifi-hotspot aan waarmee je via een Android-, iOS-, Windows- of Mac OS X-app verbinding kunt maken zodat-ie daarna met het thuisnetwerk verbinding maakt.

Wanneer de Chromecast uiteindelijk is geïnstalleerd kun je via een speciale knop in de Chrome-browser de content naar het apparaat streamen zodat het op je televisie wordt getoond. Het werkt dus een beetje zoals Airplay, alleen kun je de Chromecast op verschillende apparaten gebruiken en niet alleen apparaten die Airplay ondersteunen. Verder werkt het ook met apps als YouTube, Google Play Movies, Netflix en Pandora.

 
Het apparaat waarvandaan de content wordt gestreamd, zoals je phone of tablet, dient als afstandsbediening, maar dat betekent niet dat je er niet meer mee kunt werken. Gebruikers kunnen kiezen welke content er wordt getoond omdat de Chromecast de content vanuit een cloud afgespeeld. En dankzij een SDK en API heeft een partij zoals The Washington Post zich direct aangemeld met de speciale PostTV-dienst waarmee je video-content van The Washington Post op je televisie kunt bekijken.

Google heeft bekend gemaakt dat de Chromecast slechts 35 dollar kost en vanaf vandaag in de Verenigde Staten te koop is. Het is nog niet bekend wanneer-ie in de Nederlandse winkels ligt, maar omdat Netflix binnenkort naar Nederland komt is dit apparaat meer dan welkom.

Android 4.3

Dit is een update binnen de Jelly Bean-reeks en kent een aantal verbeteringen en nieuwe features. Een apparaat kan met Android 4.3 door meerdere gebruikersprofielen worden gebruikt. Nu kon dit al, maar Google heeft restricties toegevoegd waarmee aan elk profiel andere rechten kunnen worden gekoppeld. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde content niet toegankelijk maken voor kinderen. Dit kan zelfs op app-niveau zodat bijvoorbeeld een kind niet meer dan een x-aantal levels mag spelen of dat ze geen content mogen kopen.

Daarnaast beschikt Android 4.3 over ‘Bluetooth Smart’, oftewel ‘Bluetooth 4.0 Low Energy’ waardoor de batterij langer mee moet gaan als Bluetooth aanstaat en waarmee andere Bluetooth Smart-apparaten kunnen worden verbonden. Denk aan een smartwatch of andere draagbare technologieën. Verder biedt het ondersteuning voor de nieuwe standaard OpenGL ES 3.0. Hierdoor gaan er nieuwe deuren open voor game-ontwikkelaars. Maar er is ook het één en ander geoptimaliseerd wat invloed heeft op de GPU. Hierdoor kunnen apps sneller werken.

Android 4.3 is per direct beschikbaar voor de Nexus 7, Nexus 4, Nexus 10, Galaxy Nexus en wordt direct meegeleverd met de nieuwe Nexus 7. Andere Android-toestellen moeten wachten totdat de fabrikanten met een update komen.

De nieuwe Nexus 7

Doordat de afgelopen tijd regelmatig nieuwe beelden werden uitgelekt en zelfs al een hands-on video werd uitgelekt, was het geen verrassing dat de nieuwe Nexus 7 werd gepresenteerd. De upgrade draait zoals eerder gezegd op Android 4.3 en beschikt over een scherm met een flinke resolutie van 1920 x 1200 pixels. Daarnaast is-ie twee millimeter dunner (7,6mm) en vijftig gram lichter (317,5 gram) dan zijn voorganger waardoor de tablet beter in de hand moet liggen.

 
Het apparaat wordt aangedreven door een 1,5GHz Snapdragon Pro processor en beschikt over 2GB aan werkgeheugen. De tablet komt in een 16GB- (229 dollar) en 32GB-uitvoering (269 dollar) met Wifi en alleen de 32GB-versie komt ook met 4G ondersteuning (349 dollar). Aan de achterkant is een 5MP-camera verwerkt, aan de voorkant een 1,2MP-camera en de dual stereospeakers zitten aan de achterkant verwerkt. Een goede upgrade als je je bedenkt dat de vorige variant werd aangedreven door een Nvidia Tegra 3-soc en 1GB aan werkgeheugen. Daarnaast was de schermresolutie van de oude Nexus 1280 x 800 pixels. Bluetooth 4.0 en draadloos opladen worden ook door de nieuwe tablet ondersteund. Vanaf 30 juli is-ie in de Verenigde Staten te koop. Wanneer de nieuwe Nexus 7 naar Nederland komt is nog onbekend.

Check hier de hands-on video van The Verge voor een eerste indruk:

Reageer op artikel:
Google presenteert Android 4.3, de nieuwe Nexus 7 en de Chromecast voor tv-streaming
Sluiten