Rutger Houweling
Rutger Houweling Google 22 feb 2013

Google presenteert Chromebook Pixel: Een premium laptop met een hoge resolutie touchscreen

Het werd tijd. Na Samsung, Acer en HP heeft Google gisteren zelf een Chromebook gepresenteerd, de Pixel. Dit is een laptop die is uitgerust met Google’s besturingssysteem Chrome OS. Toen de eerste Chrome OS laptop op de markt kwam was de visie van Eric Schmidt, voormalig CEO van Google, duidelijk. Een Chromebook zal goedkoop en een ‘wegwerpproduct’ zijn die makkelijk te vervangen is. De strategie met de Pixel is echter totaal anders. Dit is namelijk een premium product die in de VS zo’n 1300 dollar gaat kosten. In tegenstelling tot de 199-dollar kostende Acer Chromebook en 249-dollar kostende Samsung Chromebook is dit duidelijk geen goedkope laptop. Het gaat eerder de concurrentie met Apple’s MacBook Pro met retinascherm aan.

De Pixel beschikt over een 12,85-inch touchscreen! met een 3:2-beeldverhouding en een resolutie van 2560 x 1700 pixels. Google geeft aan dat dit de hoogste pixel-dichtheid is die een laptop ooit gehad heeft. Verder beschikt-ie over een 1,8 GHz Dual Core i5-processor van Intel, 4GB aan intern geheugen, een 720p webcam, 2 usb-poorten en een SD-kaart-lezer (die overigens niet gelabeld zijn). De Pixel ondersteund dual-band 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0, is 16mm dik en weegt maar 1,52 kilo. De accuduur is zo’n vijf uur, afhankelijk wat je er allemaal meedoet.

Interessant aan een Chromebook is, is dat niets lokaal wordt opgeslagen. Dit is ook weer bij de Pixel het geval. Google biedt de eerste drie jaar 1TB opslag in de virtuele hardeschijf Google Drive aan. Daarom heb je dus altijd een internetverbinding nodig om ermee te werken. Vanaf donderdag is de Pixel met Wifi in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië te koop voor omgerekend 990 euro. In april komt er ook een LTE (4G) versie uit. Deze gaat omgerekend zo’n 1100 euro kosten. Wanneer en of de Pixel naar NL komt is nog onbekend.

Wij zijn fan van Chromebooks en willen de Pixel dan maar al te graag hebben. Maar de Pixel is gewoonweg te duur. Een touchscreen in een laptop is niet! nodig. Dit heeft waarschijnlijk voor de hoge kosten gezorgd. Een nadeel is ook dat Chrome OS nog niet met alle randapparatuur compatible is. Check hieronder de Chromebook Pixel ‘lanceringsvideo’ en de hands-on video van The Verge.

Hands-on video van The Verge:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google presenteert Chromebook Pixel: Een premium laptop met een hoge resolutie touchscreen
Sluiten