Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Google 2 apr 2019

Vorig jaar hadden Android gebruikers minder last van malware dan in 2017

Onlangs heeft Google zijn veiligheid en privacy rapport uitgebracht voor het jaar 2018. Hierin deelt het bedrijf onder andere de cijfers met betrekking tot wat er allemaal met Android gebruikers is gebeurd op het gebied van privacy en veiligheid. Het ziet ernaar uit dat Androiders vorig jaar minder last hadden van malware dan het jaar daarvoor en dat elke nieuwe versie van Android telkens weer een stapje beter beveiligd is.

Minder last van dubieuze apps

Het Google beveiligingssysteem bestaat uit verschillende onderdelen,waaronder Google Play Protect. Deze scant al de apps op je Android toestel op zoek naar Potentially Harmful Applications (PHA’s), oftewel applicaties die mogelijk geen beste dingen van plan zijn. Uit het rapport blijkt dat maar 0,08 procent van de Android toestellen die alleen apps via de Play Store gebruikte vorig jaar last heeft gehad van PHA’s. Mensen die ook buiten de Play Store om apps installeerden hadden uiteraard vaker last van dubieuze applicaties en met 0,68 procent was dat zelfs zo’n acht keer meer. Toch hadden de toestellen met niet-Play Store apps nog steeds 15 procent minder last van PHA’s dan het jaar daarvoor. In totaal zou vorig jaar 0,45 procent van de Android toestellen te maken hebben gehad met een PHA, vergeleken met 0,56 procent in 2017. Al met al ging het dus in ieder geval wel beter dan het jaar daarvoor.

Google security and privacy report 2018Meer PHA’s in Amerika

Hoewel de PHA dreiging vorig jaar over het algemeen minder hoog was dan het jaar daarvoor, hadden gebruikers niet overal minder last van PHA’s. De vijf grootste Android markten zijn India, Indonesië, Brazilië, Rusland en de VS en in de eerste drie landen was het allemaal inderdaad minder. In Rusland was er nauwelijks verschil te merken met 2017, maar in Amerika hadden gebruikers in 2018 juist meer PHA’s op hun toestellen staan. Deze dubieuze apps zouden ergens in de keten van de fabriek naar de consument op de toestellen terecht gekomen, waardoor gebruikers de smartphones al met PHA’s uit de winkel meenamen. Bij de meeste van de apps ging het om malware die op de achtergrond stiekem advertenties draaide om zodoende geld binnen te halen.

Google security and privacy report 2018

Android Pie de minste PHA’s

Als laatste moeten we ook uit het Google rapport concluderen dat Android sowieso elk jaar veiliger wordt. In een overzicht van Android Lollipop tot Android Pie, zien we dat er bij elke nieuwe versie minder PHA’s kans lijken te krijgen. Bij Lollipop was dat nog 0,65 procent, terwijl dit al daalde naar 0,55 procent bij Marshmallow. Bij Nougat lijkt Google iets erg goed te hebben gedaan en dalen we naar 0,29 procent. Bij Oreo zitten we weer op 0,19 procent en Pie haalt daar nog een procentje van af.

Google security and privacy report 2018

Google vs. Apple

Uiteraard was er in het rapport ook even een kleine sneer naar Apple, welke met iOS de grote rivaal is. Zo geeft Google aan dat de transparantie van het Android systeem zorgt voor openheid en vertrouwen. Gesloten platforms (iOS dus) zouden leiden tot wantrouwen en een vals gevoel van veiligheid door obscuriteit. Toch lijkt Apple’s strategie niet echt te leiden tot wantrouwen en veel mensen hebben juist vertrouwen in Apple als het gaat om de veiligheid en privacy. Misschien is dat het zogenaamde valse gevoel van veiligheid waar Google op doelt. Hoe dan ook lijkt Apple precies te weten wat ze doen en pas hebben ze zelfs nog een groot talent van Tesla binnengehaald om waarschijnlijk te werken aan de mysterieuze elektrische auto. Sorry Musk.

 

PhoneArena

Reageer op artikel:
Vorig jaar hadden Android gebruikers minder last van malware dan in 2017
Sluiten