Google-robot ‘beantwoordt’ de ultieme vraag: ‘Wat is de zin van het leven?’

Je hoort tegenwoordig veel over Googles nevenprojecten als internetluchtballonnen en auto’s die zelf kunnen rijden. Natuurlijk gebeurt er ook nog het één en ander op het gebied van computerwetenschap. Onderzoekers van het bedrijf testten onlangs een nieuwe kunstmatige intelligentie, bedoeld om met mensen te chatten.

De researchers stelden het programmaatje samen uit antwoorden van een IT-helpdesk-chatbot, en verschillende filmquotes. De robot reageert niet op bepaalde steekwoorden, maar selecteert uit zichzelf antwoorden waarvan hij denkt dat ze met de vraag te maken hebben. Ook onthoudt hij welke vragen hem eerder gesteld zijn.

De Google-medewerkers besloten de A.I. eens te testen met ingewikkelde vragen. Soms waren zijn antwoorden hilarisch, indrukwekkend of… best wel creepy!

Gevraagd naar de zin van het leven antwoordde hij ‘het dienen van het grotere goed’. Het doel van leven omschrijft de A.I. als: ‘voor eeuwig te leven’. Volgens de robot heeft ook de dood een doel: ‘om een leven te hebben’. Dat klinkt natuurlijk behoorlijk indrukwekkend, maar de robot heeft dit niet zelf bedacht: hij zocht alleen de quotes bij elkaar.

Bizar genoeg begon de A.I. op een gegeven moment de onderzoekers de les te lezen, omdat ze niet in God geloofden! De researchers noemen de proef met de chatrobot geslaagd, omdat hij mééstal wel reageerde op het gespreksonderwerp. Men was wel een beetje teleurgesteld dat de antwoorden nogal kort waren, en de A.I. soms helemaal de mist in ging. Het hele rapport lees je hier.

Reageer op artikel:
Google-robot ‘beantwoordt’ de ultieme vraag: ‘Wat is de zin van het leven?’
Sluiten