Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Home 9 jan 2018

Google onthult Smart Displays-offensief: JBL, Sony, Lenovo en meer van de partij

Google heeft tijdens CES 2018 een compleet nieuw platform onthuld voor Smart Displays. Oftewel, slimme schermen met Google Assistant en een ingebouwde speaker. Is het genoeg om Amazon en Apple te verslaan? Lenovo, JBL, Lenovo en LG zijn in ieder geval van de partij.

Google introduceert Smart Displays platform

Google scoort met de Google Home Mini, een kleine speaker met een ingebouwde slimme assistent. Dan hebben we het natuurlijk over Google Assistant. De mini-speaker vliegt over de toonbank. Dat komt vooral door de lage prijs, dezelfde strategie die de zoekgigant veel opleverde bij de Chromecast. Het bedrijf maakt zelfs verlies op de hardware. Op dit moment is de strijd rondom slimme assistenten echter volop losgebarsten: elke techgigant wil de centrale verbindende factor worden in jouw slimme huis. Dat is Google een hoop waard, ook dat kleine beetje verlies.

Het zijn allemaal ecosystemen, en als je er eenmaal een hebt gekozen, dan blijf je gadgets binnen dat ecosysteem aanschaffen. Je wilt immers dat je slimme thermostaat ook samenwerkt met de slimme speaker die je al hebt. Dan koop je niet een thermostaat die enkel met Apple-producten samenwerkt, terwijl jij een Google Home hebt staan.

Google Assistant Smart Display
Lenovo’s Smart Display

CES 2018 is van start gegaan, in Las Vegas. Het is de grootste techbeurs ter wereld. Er is een duidelijke trend te zien: Smart Displays. Schermen met een speaker en ingebouwde slimme assistent. Zoals Amazon al deed met de Amazon Echo Show. Google kiest echter voor een kenmerkende aanpak: met alles en iedereen samenwerken. Iedereen mag de hardware maken, zolang Google Assistant maar de basis vormt.

Google Assistant Smart Display
JBL’s Smart Display

JBL, Lenovo, LG en meer introduceren eigen Smart Display

En dat merk je. De afgelopen 48 uur hebben JBL, Philips, Lenovo, LG en Sony allemaal een slim scherm onthuld. En ja hoor: allemaal gebruiken ze Google Assistant en ondersteunen ze het Cast-protocol. Oftewel: Google plukt de vruchten. Op het moment dat jij dit leest kunnen we ongetwijfeld nog meer grote namen aan dat lijstje toevoegen.

Gebruikers kunnen naar het weer vragen, video’s kijken, foto’s tonen en videobellen. Verder heb je natuurlijk toegang tot alle slimme acties die je van Google Assistant gewend bent. De assistent is een stuk slimmer en behulpzamer dan Apple’s belabberde Siri, wat je bij dit soort producten vooral merkt. Google werkt hard aan de integratie van Nederlands, dus binnenkort worden dit soort gadgets hier ook zeer interessant.

Met Google Assistant de strijd in

Vrijwel alle aangekondigde Smart Displays komen nog dit jaar uit. Ondertussen voegt de zoekgigant talloze nieuwe Actions aan zijn slimme assistent toe. Oftewel, commando’s en acties die je als gebruiker uit kunt voeren. Daarnaast heeft het bedrijf daarvoor nu een toegewijd centrum, waar je rustig doorheen kunt scrollen. Hier vind je het totaaloverzicht. Vooral veel grote apps werken steeds vaker samen met Google.

Google Assistant Smart Display
Philips’ Smart Display

Is het genoeg om het te winnen van Amazon? Dat is maar de vraag. Amazon heeft het voordeel dat het al een compleet ecosysteem heeft staan, in de vorm van Amazon Prime. Voor ons totaal onbekend terrein, maar in Amerika en Engeland een basisgegeven voor veel consumenten.

Hoe dan ook is het steeds duidelijker dat Amazon en Google het tegen elkaar opnemen, en Apple enkel van de zijlijn toe kan kijken. Niet alleen is Apple’s HomePod uitgesteld, maar de hele gesloten strategie van de Amerikaanse techgigant druist tegen het verbonden principe van een Smart Home in. We gaan de komende jaren ontdekken wie echt elke huiskamer weet te veroveren. Hopelijk zijn dit soort Smart Displays tegen die tijd ook gewoon in Nederland beschikbaar. Check hier alle andere onthullingen van CES 2018.

Reageer op artikel:
Google onthult Smart Displays-offensief: JBL, Sony, Lenovo en meer van de partij
Sluiten