Jelle van Es
Jelle van Es Games 6 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Google Stadia echt uit de doeken gedaan: dit moet je weten

Google heeft vandaag Stadia echt uit de doeken gedaan. Tijdens een livestream liet Phil Harrison met een enorm saaie presentatie zien wat je er allemaal mee kunt doen. Wat dat betreft mag Google nog wel even zijn huiswerk doen. Wel zat er een berg aan informatie in. En die zetten we graag op een rijtje.

Alles over Google Stadia

Het belangrijkste is dat je met Google Stadia op een berg van verschillende devices games kunt spelen zonder dat je een spelcomputer nodig hebt. Op een tv kun je gebruik maken van de Chromecast Ultra, terwijl je bij andere devices slechts een Chrome-browser nodig hebt. Het is zelfs mogelijk om games te spelen via je smartphone. Dat werkt op dit moment enkel nog met de Google Pixel 3 en de 3A en via een speciale Stadia-app. Later worden daar waarschijnlijk ook andere smartphones aan toegevoegd.

Dan de verbinding om te kunnen gamen. Google heeft altijd benadrukt dat je niet belachelijk snel internet hoeft te hebben om met Stadia te kunnen spelen, maar dat is nog altijd iets dat we eerst moeten zien om het te geloven. Wanneer je een game in 4K met 60 FPS wilt spelen, dan heb je een verbinding van 35 Mbps nodig. Is dat iets te hoog gegrepen? Dan kun je met een iets lagere snelheid ook spelen. Je hebt minimaal 10 Mbps nodig om een game in 720p te kunnen draaien.

Google Stadia

Dan de games. Tijdens de presentatie werden er een aantal games getoond die je straks moet kunnen gaan spelen wanneer Stadia uitkomt. Baldur’s Gate III was daarbij de absolute topgame. Het is een legendarische serie en wordt gemaakt door het team dat eerder Divinity Original Sin gemaakt. Daarnaast zagen we met Gylt en Get Packed twee games van kleinere studios. Daarnaast was er veel aandacht voor Ubisoft met games als Ghost Recon Breakpoint en The Division 2. Aan het einde werden ook een zooi aan andere games in een overzicht getoond.

Google Stadia

Vervolgens was het tijd om iets te vertellen over de prijs. Daarbij werd het duidelijk gemaakt dat er een abonnementsservice gekoppeld wordt aan Stadia. Dit abonnement heet Stadia Pro en kost 9,99 dollar per maand. Daarvoor krijg je bepaalde games die je gratis kunt spelen. Als voorbeeld daarvan gaf Google de volledige Destiny 2-ervaring, dus ook de aankomende uitbreiding Shadowkeep. Daarnaast kun je ook games loskopen. Tevens krijg je dan toegang tot een 4K-resolutie met 60 FPS en Dolby 5.1 geluid Wil je puur games kopen via Stadia? Dan kun je gebruik maken van Stadia Base. Dan heb je een maximale resolutie van 1080p, 60 FPS en stereogeluid. Games koop je dan los.

Google Stadia

Ook komt er een Founder’s Edition. Gamers die geloven in Stadia kunnen dat gaan kopen. In dat pakket zit een Chromecast Ultra, een limited edition controller, drie maanden abonnement op Stadia Pro voor jezelf en voor een vriend. En je krijgt de mogelijkheid om een usernaam te kiezen. Dit pakket kost 129 euro.

De service moet later dit jaar uitkomen. Waarschijnlijk in november. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Google Stadia echt uit de doeken gedaan: dit moet je weten
Sluiten