Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Gaming 19/03/2019

GDC 2019: Google kondigt game-platform Stadia aan

Google heeft tijdens GDC 2019 game-platform Stadia aangekondigd. Met Stadia is het mogelijk om niet alleen naar streamers te kijken, maar je kunt ook games spelen vanuit de Chrome browser. Dankzij de vele datacentra van Google kun je een grafisch zware game als Assassin’s Creed Odyssey vanuit Chrome spelen, zonder merkbare input lag.

Google kondigt Stadia aan

Met Google Stadia heb je direct toegang tot een game. Dit werkt via YouTube: je hoeft enkel op een link te klikken en je kunt meteen aan de slag. Hierdoor hoef je niets te downloaden, heb je geen spelcomputer nodig, en kun je vanaf nagenoeg elk apparaat zware games spelen. Stadia werd gedemonstreerd op meerdere Google-compatible apparaten. Assassin’s Creed Odyssey werd gestart op een Pixel Slate en de game draaide soepel. Vervolgens ging het spel op pauze, wandelde de ontwikkelaar naar een computer, en ging hij hier verder op het gepauzeerde punt.

Google GDC 2019 Stadia controller

Google houdt het niet bij deze streaming technologie. Want om deze games te spelen, heb je nog wel een controller of andere vorm van besturing nodig. Uiteraard is er een oplossing: de Stadia controller. Dit is niet enkel bedoeld om je games mee te besturen, met de controller kun je ook spellen streamen. Verbind dit apparaat met je wifi-verbinding en het spel naar keuze wordt als het ware gestreamd vanuit de Stadia controller naar jouw tv, laptop, of ander compatibel apparaat. Het vermoeden is dat streamen via de controller de kans op input lag verkleint omdat er dus een meer directe verbinding tussen controller en game is.

Stadia kan op dit moment al games streamen op 4K resolutie, met HDR, en met 60 frames per seconde. Dit is best wel een klap in het gezicht van Sony en Microsoft. Zij hebben specifiek krachtigere console gemaakt die games goed moeten vertalen naar een 4K-scherm, middels de PlayStation 4 Pro en de Xbox One X. Hoewel de Xbox One X dit prima doet, komt Microsoft meestal niet verder dan 4K 30fps. Dus Google schiet een best wel dure spelcomputer voorbij met Stadia. Ouch.

Google Stadia GDC 2019

Google Stadia Multiplayer

Maar dat is niet de enige klap die Google uitdeelt. Met extra nadruk werd aangekondigd dat Stadia cross platform zal zijn. Dit is al tijden lang een heikel-punt bij Sony. Vrijwel iedereen maakt games beschikbaar op meerdere platformen. Zelfs Nintendo en Microsoft werken samen en staan spelers toe om online Minecraft te spelen met elkaar, via een Nintendo Switch en Xbox One. Sony houdt de boot telkens af en wil geen bruggen bouwen met andere platformen. Ook dit heilige huisje wordt onderuit geschoffeld door Stadia.

Een ander voordeel van Stadia en het feit dat alle spelers via de datacentra van Google verbinding maken: de verbinding zelf. Wanneer je online gamet, zal je altijd enige vertraging en technische problemen aantreffen. Maar omdat Stadia-spelers allemaal via de datacentra van Google verbinding maken, wordt de zogenaamde ‘staat’ van de game synchroon gedeeld. Normaal gesproken zijn er altijd kleine verschillen tussen hetgeen jij ziet en hetgeen jouw vriend ziet op zijn of haar scherm. Google belooft dat dit een probleem uit het verleden zal zijn. En daarmee maken ze nog twee beloftes: no cheating, no hacking.

Gloednieuwe ontwikkelingen

Stadia belooft niet alleen enkele problemen op te lossen, het creëert ook nieuwe mogelijkheden. Dankzij een techniek genaamd ‘State Share’ kunnen mensen de huidige ‘status’ van hun game delen. Stadia herkent de exacte staat van jouw specifieke game: waar jouw personage zich bevindt, in welk level, et cetera, en dit kun je dus delen via een link. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een eindbaas-gevecht – waar je maar niet voorbij komt – kunt delen met een vaardige vriend. Deze kan dan de eindbaas verslaan en vervolgens weer een link met jou delen van de nieuwe ‘status’, zodat je verder kunt.

Ben je echter een hardcore gamer en vind je dit een laffe oplossing? (Maar heb je toch een beetje hulp nodig?) Dan kun je vanuit Google Stadia meteen zoeken naar een oplossing voor de eindbaas/puzzel/tempel waarin je vastzit. Je vraagt aan de Google Assistant “hoe kom ik voorbij deze tempel?” en je krijgt vervolgens de meest relevante YouTube-video te zien in Stadia. Je hoeft de game dus niet te verlaten en kunt meteen de oplossing toepassen.

Google Stadia GDC 2019

Google heeft gezegd dat Google Stadia nog dit jaar moet uitkomen in de VS, Canada, de UK, en Europa, maar heeft hierbij geen exacte datum genoemd. Wel hebben ze gezegd dat ze ‘deze zomer’ meer informatie met ons zullen delen. Met ‘deze zomer’ doelen ze vermoedelijk op de maand juni, waarin ook de E3 zal plaatsvinden, van oudsher het grootste gaming evenement ter wereld.

Reageer op artikel:
GDC 2019: Google kondigt game-platform Stadia aan
Sluiten