Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 1 jan 2018

Hoor jij het verschil tussen Google’s AI en een echte stem?

Al een tijdje kunnen machines ook spreken, alleen klinkt het nooit helemaal natuurlijk. Denk maar aan Siri, die af en toe vreemde toon schommelingen heeft of verschillende apps die tekst kunnen voorlezen. Ergens is het een geruststelling, want je weet altijd dat je met een machine te maken hebt. Google schiet nu echter een hele stap vooruit en heeft een AI stem ontwikkeld, die bijna niet van een menselijke stem te onderscheiden is.

Tacotron 2 krijgt tekst input

Het systeem gaat onder de naam Tacotron 2 en is ontwikkeld op basis bestaande research van projecten zoals Tacotron en WaveNet, waaraan verbeteringen zijn toegevoegd. Tacotron 2 gebruikt geen audio als input, maar leest teksten voor. Om de natuurlijkheid van de AI stem te testen kregen luisteraars samples te horen, welke ze een score moesten geven.

tekst smartphone

AI stem krijgt net iets lagere score dan menselijke stem

Het systeem behaalde een MOS (mean opinion score) van 4,53, terwijl een echte menselijke stem een score van 4,48 kreeg. Beide scores liggen dicht bij elkaar en als je er niet op let, heb je niet door dat het om een kunstmatige stem gaat. Kun jij het horen? Google heeft samples van de Tacotron 2 stem online gezet, voor de wereld om mee te luisteren.

kunstmatige intelligentie AI algoritme

Computer stem heeft nog geen emotie

Hoewel het project al behoorlijke successen heeft geboekt is er  nog werk aan de winkel. Zo heeft de AI nog probleem met complexe woorden en maakt het in extreme gevallen zelfs willekeurige geluiden. Daarnaast is het ook nog niet mogelijk om de gegenereerde stem een bepaalde emotie te geven.

Wij zijn in ieder geval onder de indruk en het ziet er naar uit dat we misschien wel sneller dan gedacht kunstmatige wezens onder ons zullen hebben, die niet van echt te onderscheiden zijn. Het ontwikkelen van robotten die er net echt uitzien, gaat de laatste tijd steeds verder en er wordt zelfs geëxperimenteerd met biologische materialen. Deze robot ziet er nog duidelijk uit als een machine, maar hij helpt je wel om lekker fit te worden voor het nieuwe jaar.

Google

Reageer op artikel:
Hoor jij het verschil tussen Google’s AI en een echte stem?
Sluiten