Daniel Koster
Daniel Koster Google 15 jan 2017

Hoe Google en andere techgiganten het Noord-Korea van het westen zijn

Kim Jong-il stond jarenlang aan het hoofd van Noord-Korea. Een land dat qua regeringsvorm overeenkomt met techbedrijven als Google. Dat klinkt cru en is misschien een overdreven vergelijking. Toch is de vergelijking niet vergezocht en gaat-ie niet enkel voor Google op.

Dat is natuurlijk een heftige uitspraak, maar als je het beargumenteert waar én logisch. Wij worden door ons internetgebruik tot subjecten zonder stem getransformeerd. Een gevoel dat in Noord-Korea ontzettend herkenbaar is. Daarbij worden we nauwlettend door techbedrijven in de gaten gehouden. Ze weten wie we zijn, waar we zijn, wat we stemmen, enzovoorts. Via het internet, hun websites en diensten verzamelen ze allerlei data over je.

google sollicitatievragen

Google maakt de dienst uit

Deze data vormen je identiteit en stellen vast wie je bent. Maar data bestaan niet. Want data zijn een vertaling die andere mensen van jouw gedrag maken. Zo huren Google, Microsoft, Facebook en andere techgiganten mensen in die algoritmes ontwikkelen. Deze algoritmen vertalen jou en je keuzes naar data.

Dat doen ze door je nauwlettend in de gaten te houden. Wat voor websites bezoek je? Op wat voor links klik je? Waar check jij online in? Algoritmen zetten deze data vervolgens om tot een persoonlijk profiel over jou. Hier schuilt het gevaar.

noord-korea-3-want

Techgiganten maken keuzes omtrent hoe een algoritme werkt. En wij luisteren hiernaar. Hier schuilt het grote probleem. Je hebt namelijk geen keuze. Je beschikt over geen manier om de discussie aan te gaan over hoe dit allemaal werkt. Sterker nog, wij hebben geen idee hoe de algoritmes van bedrijven als Facebook en Google eruitzien.

Het probleem is dus dat we geen subjecten meer zijn, maar objecten, zonder macht.

Jouw stem gaat verloren

Je kunt dus als individu niet protesteren tegen data en wat ermee wordt gedaan. Dat weet niemand én je verliest je toegankelijkheid. Accepteer je geen cookies? Dan mag je niet op de website. Wil je niet meewerken aan het algoritme van Google? Dan is je enige optie om diensten als Google Drive, Google, Gmail niet te gebruiken. Wil je niet dat Facebook jouw data met WhatsApp deelt? Dan had je dat maanden geleden moeten aangeven en heb je nu pech.

Wat ook belangrijk is om je te realiseren, is dat het niet enkel gaat om de diensten van een Google die je gebruikt. Google kan jouw gedrag ook prima volgen als je geen Google-account hebt. Zo kan het bedrijf via jouw IP-adres of je telefoon een heel profiel opmaken omtrent wie je bent, wat je vindt en wat je (online) doet.

algemene-voorwaarden-want

Hier ligt de essentie van het probleem. Dit staat namelijk haaks op de regelgeving van onze landen en onze regering. Sterker nog, dit komt het meest overeen met een dictatuur zoals die in Noord-Korea. Een dictatuur legt namelijk de macht in de handen van een kleine minderheid: laat een paar machtige figuren of instanties bepalen hoe de rest zich moet gedragen.

Zo ben jij weerloos en overgeleverd aan de zin van tech-grootheden.

Zo is internet als leven in een dictatuur

Individuele stemmen tellen niet. Je doet óf mee, óf niet. En op deze manier is Google als Noord-Korea, net zoals Facebook, Microsoft en andere techgiganten dat zijn. De bedrijven hebben ons in hun macht met regels waar we niet van op de hoogte zijn. Keuzes worden voor ons gemaakt op basis van die algoritmen en software. Het probleem is dus dat we geen subjecten meer zijn, maar objecten, zonder macht.

noord-korea-5-want

Dat klinkt heftig, niet? Het ergste: je kunt hier weinig tegen doen. Als individu dan. De overheid of andere machtige bedrijven, die kunnen zich er hard voor maken en zorgen dat dat wél gebeurt. Tot die tijd weet jij niet op basis van welke regels je van diensten gebruik maakt. Zo ben jij weerloos en overgeleverd aan de zin van tech-grootheden.

Lees er meer over:

Er wordt genoeg verteld over hoe het internet en data ons in zijn greep heeft. Zo vertelde Maxim Februari (video hierboven) ons erover op TEDx Amsterdam 2016 en is binnenkort de briljante film ‘The Circle’ (op het gelijknamige boek gebaseerd) met Emma Watson in de hoofdrol over te zien. Check die sh*t!

Reageer op artikel:
Hoe Google en andere techgiganten het Noord-Korea van het westen zijn
Sluiten