Google verbiedt advertenties vol complottheorieën over coronavirus

Google verbiedt advertenties die complottheorieën over het coronavirus aanprijzen en gaat daarin zelfs nog een stapje verder. Ook websitepagina’s die complottheorieën bevatten over covid-19 hoeven niet meer te rekenen op advertentie-inkomsten vanuit de zoekmachinegigant.

Vanaf 18 augustus kunnen ook complete websites fluiten naar hun centen wanneer ze herhaaldelijk het nieuwe beleid en de bijbehorende regels aan hun laars lappen. Een Google-vertegenwoordiger bevestigt dat in het beleid staat dat het gaat om websites die de “gezaghebbende, wetenschappelijke consensus” tegenspreken over de coronaviruspandemie. De zoekreus maakt al korte metten met sites die foutieve gezondheidsclaims maken, en doet nu dus ook hetzelfde met sites die onwaarheden verspreiden over de oorsprong van het virus, bijvoorbeeld.

Het nieuwe beleid zorgt er niet voor dat websites die over de foutieve theorieën schrijven (om bijvoorbeeld aan te tonen waarom ze foutief zijn) hoeven te fluiten naar hun centen. Ook geldt dit niet voor complottheorieën die geen betrekking hebben op covid-19.

Google Chrome browser coronavirus
De Google-zoekmachine. (Afbeelding: Denis Charlet / AFP)

Google maakt korte metten met complottheorieën covid-19

Google en andere grote platformen op het internet hebben moeite met de informatieverschuiving over de pandemie. Vaak omdat het nieuws snel verspreid wordt, of dat nieuws nou waar is of niet. Eerder verbood de zoekmachinegigant al het nieuws rondom het virus wanneer dat niet van een overheid afkomstig was. Maar die ban werd snel opgeheven, toen Democratische campagneorganisaties begonnen te klagen in de Verenigde Staten.

Ook YouTube-video’s die zich wagen aan covid-19, of woorden als ‘coronavirus’ gebruiken, hoeven niet op steun vanuit Google te verwachten. En toen bleek dat er te weinig gezichtsmaskers zouden zijn, aan het begin van de pandemie, verbood het bedrijf ook advertenties die dergelijke producten konden aanbieden.

Op moment van schrijven is het niet duidelijk hoeveel websites zich nu niet aan het nieuwe beleid houden. Ook is niet duidelijk in hoeverre complete websites straks dus naar hun centen kunnen fluiten.

CNBC

Reageer op artikel:
Google verbiedt advertenties vol complottheorieën over coronavirus
Sluiten