Google verwijdert miljoenen negatieve TikTok-recensies uit Play Store

Google heeft miljoenen negatieve reviews verwijderd uit de Play Store. Indiase TikTok-gebruikers zijn woedend.

Het Chinese videoplatform TikTok ligt onder vuur in India. Inwoners van het land zijn woest nadat er verontrustende filmpjes in de app zijn te zien. De video’s zouden huiselijk geweld, dierenmishandeling, racisme, kindermishandeling en de vrouw als lustobject promoten. Als gevolg daarvan zijn er acties opgezet om de TikTok negatieve reviews te geven.

Actie tegen TikTok

Met hashtags als #BanTikTok, #DeleteTikTok en #BlockTikTok voeren de Indiërs actie. In totaal lopen de acties nu al drie weken tegen het platform. Het heeft het gevolg dat miljoenen inwoners van het land de dienst een negatieve recensie hebben gegeven. De beoordeling van de app is enorm gedaald. Waar het eerst 4,5 was, is het nu slechts 1,2. Dat heeft Google doen besluiten om in te grijpen. Zij hebben alle negatieve reviews uit de laatste weken verwijderd. Het bedrijf noemt het spam-misbruik.

Weinig effect

De verwijdering van de reviews heeft echter niet een groot effect. De beoordeling is echter wel gestegen van 1,2 naar 1,6. Google zal dus nog wel even moeten doorgaan met het verwijderen, wil het ooit weer in de buurt komen van de 4,5. Opvallend genoeg blijven de beoordeling Apple Appstore wel hoog. Daar staat de TikTok op een 4,7. Het is niet verwonderlijk dat de Indiërs een grote invloed hebben op de score van TikTok. Het land kent ruim 200 miljoen gebruikers van de app. Eerder kreeg de dienst al kritiek nadat een bekende Indiase influencer een filmpje postte over een gifaanval. De video werd niet snel genoeg door het platform weggehaald.

Snapchat

Het is niet de eerste keer dat er een massale actie in India is opgezet om een app te boycotten. In 2017 kreeg SnapChat al te maken met boze Indiërs. CEO Evan Spiegel zei dat Snapchat niet wil uitbreiden in arme landen wat tot een golf van kritiek leidde in het land. Als gevolg scoorde de app slechts een enkele ster.

TikTok hoopt nu de schade te beperken. In een statement aan Techcrunch zegt het bedrijf achter de app dat het haar best doet om content die tegen de regels is te verwijderen. Het liet echter niet weten hoeveel en of het überhaupt moderators in India heeft.

Reageer op artikel:
Google verwijdert miljoenen negatieve TikTok-recensies uit Play Store
Sluiten