Mark Hofman
Mark Hofman Digital 3 jan 2021

Google weet (bijna) alles over je: op deze manier zie je wat precies!

Anno 2020 leven we meer op het internet dan ooit tevoren. Het zorgt ervoor dat we alles dichtbij de hand hebben, maar ook dat bedrijven als Google ontzettend veel van je weten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat ze je data verzamelen en opslaan.

Google verzamelt wat dat betreft dagelijks informatie over jou, maar wat weet het bedrijf nu echt van je? Het is mogelijk om die vraag zelf te beantwoorden, maar dan moet je natuurlijk wel even weten waar je precies moet zoeken. En daar helpen we je bij!

Google verzamelt je data, maar waarom?

Je weet het misschien niet, maar als je Google gebruikt ben je een deal aangegaan met het bedrijf. Jij hoeft namelijk geen geld te betalen om de diensten ervan te gebruiken. Al betaal je wel met een ander middel: je gegevens! Google staat het toe dat jij geheel gratis zijn diensten gebruikt, maar in ruil daarvoor geef je toestemming dat ze je gegevens verzamelen. Wat hebben zij daar nu precies aan? Simpel, op deze manier kunnen ze veel relevantere advertenties jouw kant op schieten. Hoe meer jij de dienst gebruikt, hoe meer gegevens ze verzamelen en hoe accuratere reclame jij voor de kiezen krijgt. Wanneer wij dus zoeken op een nieuwe smartphone van Samsung, dan is de kans groot dat wij vervolgens ook advertenties van het bedrijf te zien krijgen.

Op deze manier kan Google geld verdienen en zijn ze in staat om de diensten voor de gebruikers gratis te houden. Klinkt als een eerlijke deal, maar het is best wel logisch dat jij je soms aanvraagt wat de dienst nu precies van je weet. Het blijven immers jouw gegevens dus is het wel zo eerlijk dat je ziet wat ermee gebeurt. En gelukkig staat Google het toe om dat in te zien.

Google Android 10 Google Pixel 4 Google Assistant
Google geeft een steuntje in de rug (Afbeelding: Johannes Eisele / AFP)

Hoe zie je welke gegevens er verzamelt zijn?

Het is dus mogelijk om op Google te checken welke gegevens het bedrijf nu precies van je verzamelt heeft. Dat doe je door de volgende stappen te volgen:

  • Open deze link je browser
  • Ga naar Accountgeschiedenis
  • Scroll naar beneden tot je Advertenties ziet staan
  • Klik op Instellingen bewerken
  • Je krijgt een handig overzicht van alle gegevens die Google verzameld heeft
  • Kies voor Interesses en selecteer vervolgens Bewerken in de kolom Google-advertenties op internet
  • Nu krijg je een handig overzicht van wat Google denkt dat jouw interesses zijn

In dit venster is het mogelijk om de mensen van Google een beetje te helpen. Je kan bepaalde interesses verwijderen of er nog een paar aan de lijst toevoegen. Daarnaast is het ook mogelijk om je af te melden voor deze advertenties door op de knop instellingen voor afmelden te klikken. Je krijgt natuurlijk nog steeds advertenties te zien (zou wat zijn!), maar deze zijn niet meer gebaseerd op je data.

Reageer op artikel:
Google weet (bijna) alles over je: op deze manier zie je wat precies!
Sluiten