Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 2 september 2018

Google pakt Wear OS aan en komt met handigere update

Vorig jaar kregen Android Wear gebruikers eindelijk een versie twee, nadat de eerste versie van het besturingssysteem in 2014 was uitgekomen. Tussendoor zijn er uiteraard wel wat updates uitgebracht, maar niet zoals die we zien bij Android voor smartphones. Inmiddels zijn we overgeschakeld naar de naam Wear OS en de laatste vernieuwing kwam met verschillende verbeteringen. Sommige dingen werden aan de andere kant helaas juist onhandiger. Gelukkig blijft Google aan het werk en ergens deze maand zouden we een nieuwe update moeten krijgen, waarmee je smartwatch net wat handiger wordt in gebruik.

Het nieuwe swipen

Ten eerste worden de swipe acties aangepakt. Nu kun je natuurlijk ook al swipen en kun je de wijzerplaat bijvoorbeeld veranderen door naar links en rechts te swipen. Met de aankomende update gaat dat echter veranderen. Naar rechts swipen levert je dan de Google Assistant feed op, terwijl je Google Fit tracking informatie krijgt met een veeg naar links. Om bij je notificaties te komen heb je een swipe naar boven nodig en naar beneden swipen, levert je de Quick Settings op.

Daarnaast kun je ook nog lang op het display drukken om de wijzerplaat te veranderen. Kort drukken op de hoofdknop zorgt ervoor dat je weer al je apps te zien krijgt. Ook kun je lang drukken op de hoofdknop om Google Assistant op te roepen als je vragen of opdrachten hebt.

Google Assistant Feed

De grootste verandering is de toevoeging van een Google Assistant Feed. In dit overzicht zie je allerlei relevante informatie, zoals afspraken uit je kalender en het weer. Het is vergelijkbaar met de app Google Now, die je kunt installeren op je smartphone. Hoe de feature precies gaat heten is nog onbekend, maar hij wordt door Google omschreven als proactieve hulp.

Google Assistant feed

Meer Google Fit ringen

Na de update moet je naar links swipen om bij je Google Fit informatie te komen. Je krijgt dan ook meteen twee nieuwe ringen te zien om je gezondheid nog uitgebreider te tracken. Als eerste is er de “Move Minutes” ring. Deze is bedoeld om een beter alternatief te zijn voor het tellen van stappen en kan bijhouden hoe lang je bezig bent met verschillende soorten activiteiten. Ook is er een nieuwe “Heart points” ring, welke is bedoeld om mensen te motiveren om activiteiten te verrichten die hun hartslag omhoog halen. Het is natuurlijk niet goed om standaard een hoge hartslag te hebben, maar de feature zou mensen moeten motiveren om actiever te worden.

Google Fit

Overzichtelijke Wear OS notificaties

De notificaties in de nieuwe Wear OS update werken in principe nog gewoon hetzelfde. Je ziet bijvoorbeeld wat er allemaal op je smartphone gebeurt en als je ze wist, verdwijnen ze ook op je toestel. Hoe ze worden weergegeven wordt wel anders. Waar ze nu allemaal per stuk je hele scherm in beslag nemen, zijn ze nu wat compacter geworden en kun je makkelijk door ze heen scrollen.

Wear OS notificaties

Quick Settings

Als laatste hebben we dan nog een toevoeging aan het Quick Settings paneel met al je snelkoppelingen. Binnenkort vind je daar namelijk ook een soort “find my phone” optie en kun je snel Google Pay activeren wanneer je iets via NFC wilt gaan betalen.

En de naam?

Hoe Google de nieuwe update precies gaat noemen is nog onbekend en daar zullen we nog even op moeten wachten. Om van de update gebruik te kunnen maken, heb je natuurlijk wel een smartwatch nodig. Als je er nog geen hebt, is de Falster 2 van Skagen een mooie optie. Hij komt met meer features dan zijn voorganger en draait uiteraard op Wear OS.

 

The Verge

Reageer op artikel:
Google pakt Wear OS aan en komt met handigere update
Sluiten