Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 5 feb 2019

Google introduceert YouTube Kids in Nederland

Ouders hebben lang moeten wachten, maar nu is het eindelijk zo ver: YouTube Kids is beschikbaar in Nederland en België. Dat heeft Google deze week bekendgemaakt.

YouTube Kids in Nederland

Dat is een losstaande app waarmee kinderen van 0 tot en met 13 jaar video’s kunnen kijken. Het idee is dat er enkel kindvriendelijke content in te zien is, zodat ouders met een gerust hart kun kids achter de tablet kunnen zetten. Ondertussen kunnen de ouders (van afstand of achteraf) een oogje in het zeil houden.

YouTube Kids is volledig gratis, maar bevat wel reclame. Daarbij gaat het echter specifiek om commercials die kindvriendelijk bevonden zijn. Althans, dat is op papier de bedoeling. Waar die grens hoort te liggen, blijft een discussie die nog jaren gevoerd kan en zal worden.

Het is overigens mogelijk om de app zonder reclame te gebruiken, mits de ouders YouTube Premium hebben. Dat is een abonnement dat onder andere ook reclames weghaalt uit de reguliere YouTube-app.

YouTube Kids Google App

Ouders en filters

Na het downloaden van YouTube Kids kunnen ouders inloggen met hun eigen Google-account. Dat is overigens verplicht. Pas daarna kunnen ze profielen voor hun kind(eren) aanmaken, maximaal acht.

Elk profiel kunnen ze aanpassen met eigen filters en instellingen. Zo kun je ervoor zorgen dat je jongste kind andere content te zien krijgt dan de oudste, afhankelijk wat jij als ouder wil.

De app heeft een simpele interface, overzichtelijk en zonder de wirwar aan informatie van de normale app. Kinderen kunnen kiezen tussen Shows, Muziek, Leren en Ontdekken.

Ouders kunnen zelfs instellen dat enkel specifieke video’s gekeken kunnen worden, of bijvoorbeeld specifieke kanalen. Die kun je als ouder zelf selecteren. Op die manier kun je ook specifiek content verbergen. Ook behoort het instellen van een schermtijd tot de mogelijkheden.

OneMoreThing

Reageer op artikel:
Google introduceert YouTube Kids in Nederland
Sluiten