Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 25 dec 2020

Google houdt je zoekgeschiedenis bij: op deze manier verwijder je hem!

Google weet ongelofelijk veel van je. Er wordt niet alleen gekeken naar welke interesses je hebt, maar ook wat je precies op het internet doet. Zo worden je digitale voetstappen niet alleen op Google Chrome bijgehouden, maar wordt ook je zoekgeschiedenis opgeslagen.

Wanneer jij dus op dagelijkse basis veel gebruik maakt van de zoekmachine is het goed om zo nu en dan je zoekgeschiedenis even te verwijderen. Misschien heb jij niets te verbergen, maar het is wat dat betreft altijd goed om orde op zaken te stellen. Al moet je dan natuurlijk wel weten hoe je dat precies doet.

Zo wis jij je zoekgeschiedenis op Google

Waarschijnlijk was je al lang en breed op de hoogte van het feit dat je de geschiedenis van je browser kan verwijderen. Wat dat betreft wordt lokaal iedere website die je tot dat punt hebt bezocht verwijdert uit die geschiedenis. Maar wat je misschien niet weet is dat ook je zoekopdrachten van Google worden opgeslagen. Alleen gebeurt dat niet lokaal, maar worden deze opgeslagen op een server. Het was altijd al mogelijk om, via een aantal omwegen, die zoekopdrachten te verwijderen. Alleen sinds een jaar of twee is dat een heel stuk makkelijker geworden. Iets waar veel mensen, anno 2020, nog geen weet van hebben.

Google
Het logo van Google. (Afbeelding: Unsplash/Mitchell Luo)

Wie zijn instellingen op het gebied van privacy onder handen wilt nemen kan dat nu makkelijker doen dan voorheen. De Privacy Controls van Google zitten namelijk niet meer verstopt in allerlei vensters, maar zijn nu duidelijk zichtbaar. Zowel op iOS, Android als in de browser is het mogelijk om de zoekgeschiedenis van Google te wissen. Dat doe je door de volgende stappen te volgen:

  • Ga naar de website van Google
  • Selecteer rechts onderaan de optie Instellingen
  • Kies voor de optie Zoekgeschiedenis
  • In dit venster kan je ervoor kiezen om de geschiedenis automatisch te verwijderen of direct te verwijderen
  • Voor die laatste optie ga je in de linkerbalk naar de optie Activiteiten verwijderen op basis van
  • Selecteer de optie waar je interesse in hebt

Voila!

Meer controle

Anno 2020 gebruiken we meer gratis diensten dan ooit tevoren, maar hoe gratis zijn deze diensten eigenlijk? Als gebruiken van, onder andere Google, betaal je inderdaad niet met geld. Maar je betaalt wel met je gegevens. Het is daarom echt goed om op dat gebied meer controle te krijgen. Deze functionaliteit is twee jaar geleden toegevoegd, maar bedrijven als Google zijn tegenwoordig steeds toegankelijker op dit gebied. Zo is het steeds meer mogelijk om te zien welke gegevens er verzamelt worden en wat er bijvoorbeeld mee gebeurt.

Zoals ik in de introductie als zei: misschien heb je niets te verbergen. Toch is het echt wel goed om zo nu en dan je gegevens te verwijderen. Hoe meer digitale voetafdrukken je achterlaat op het web, hoe meer bedrijven over je weten. En dat is echt niet nodig.

Reageer op artikel:
Google houdt je zoekgeschiedenis bij: op deze manier verwijder je hem!
Sluiten