Dominick Vietor
Dominick Vietor Gadgets 1 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

GoPro stelt Hero 8 Black en Max voor; gaat op de vlog-tour

GoPro laat vandaag twee nieuwe camera’s zien: de GoPro Hero 8 Black en de GoPro Max. Opvallendste nieuws: GoPro richt zich met de Hero 8 Black niet meer alleen op sportief gebruik richt, maar ook expliciet op vloggers. De GoPro Max is een 360-graden camera en volgt de Fusion op.

Deze twee nieuwe camera’s van GoPro vormen de nieuwe top van de lijn. De Hero 8 Black is het nieuwe topmodel en richt zich op gebruikers die het beste en meest stabiele beeld uit hun GoPro willen. De GoPro Max is voor het eerst ook gericht op ‘normale’ actioncam-gebruikers, maar moet het hebben van mensen die meer flexibiliteit willen. Hij heeft namelijk zowel voor als achter een 180°-lens, waardoor hij 360° beeld kan opnemen. Dat kun je als zodanig gebruiken, maar je kunt er ook achteraf een ‘platte’ video van knippen met meerdere gezichtspunten.

GoPro Hero 8 Black: modulair vlogpakket

Eerst maar even het grote nieuws. We kennen de GoPro natuurlijk als een actioncam pur sang, gericht op sporters en mensen die graag actieve vakanties hebben. Daar komt een derde doelgroep bij voor de Hero 8 Black: vloggers. Een van de belangrijkste upgrades van de Hero 8 Black is dat hij deels modulair is, met aanvankelijk een drietal modulaire accessoires.

GoPro Hero 8 Black vlog setup
De GoPro Hero 8 Black in vlog-setup met alle mods Bron: GoPro

Allereerst heeft GoPro de Media Mod: een uitgebreide case die je om de Hero 8 Black kunt hangen. Die heeft een shotgun microfoon ingebouwd en biedt verder twee cold shoes om bijvoorbeeld een externe microfoon of display op te monteren. Ook zit er een audiojack in, zodat je een eventuele externe microfoon kunt aansluiten.

GoPro Hero 8 Black
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Daarnaast biedt GoPro de Display Mod en de Light Mod aan. Die eerste is een klapbaar schermpje waardoor je jezelf kunt zien tijdens het vloggen; de tweede zorgt voor wat extra licht. Bij elkaar een ideaal vlogpakketje volgens GoPro. Voor vervormd beeld hoef je ook niet bang te zijn: de GoPro Hero 8 Black heeft vier ‘virtuele lenzen’. Daarmee kun je switchen tussen verschillende beeldhoeken, voor de typische GoPro-look of juist een wat smaller realistisch beeld.

GoPro Hero 8 Black: super stabiel beeld

Natuurlijk is GoPro de traditionele actioncamgebruiker niet vergeten. De Hero 8 Black heeft alle features van de Hero 7 Black and then some. De belangrijkste upgrade is HyperSmooth 2.0. Een verbeterde versie van de al bestaande beeldstabilisatie van GoPro die nu in alle resoluties en framerates werkt. Bovendien is er een Boost-feature waarmee het beeld wat krapper uitgesneden wordt en nóg stabieler is.

GoPro Hero 8 Black achterkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Over resoluties en framerates gesproken: de GoPro Hero 8 Black kan in 4K filmen met maximaal 60 frames per seconde, of in full HD met maximaal 240 frames per seconde. Dat resulteert in 8x slow motion. Nieuw is dat je nu fast motion-filmpjes kan maken met TimeWarp 2.0. Die feature versnelt het beeld automatisch aan de hand van wat er in het frame gebeurt. Gebeurt er iets wat je beter in beeld wilt hebben? Dan kun je met een druk op de knop het beeld vertragen.

GoPro Hero 8 Black bovenkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor
Nog een paar nieuwtjes van de Hero 8 Black: uitgebreidere ondersteuning voor RAW-foto’s, full HD livestreamen, spraakcommando’s, verbeterde windreductie van de microfoon en ingebouwde bevestigingsvingers.

GoPro Max: 360° camera wordt normaal

De GoPro Max is een 360° camera. Daar kun je natuurlijk erg bijzondere beelden mee maken, maar GoPro richt ‘m juist ook op het schieten van breed inzetbaar ‘plat’ materiaal. Daarvoor is zelfs een speciale Hero-modus toegevoegd. Als je die aanzet werkt de Max zoals je gewend bent van een van de Hero-modellen van GoPro.

GoPro Max design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De Max ziet altijd in 360 graden, wat ook voor plat materiaal extra mogelijkheden biedt. Zo kan de camera met een druk op de knop een panorama maken, waarbij er geen tijdsverschil meer tussen de verschillende frames zit. PowerPano noemt GoPro dat. Bovendien heeft de Max een erg grote beeldhoek voor regulier materiaal.

GoPro Max design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Wanneer je een 360 graden video schiet, kun je die via de GoPro app zo monteren dat je steeds nieuwe perspectieven in je platte video krijgt. Bijvoorbeeld door met een vloeiende beweging te bewegen van een frame aan de voorkant van je camera naar een frame aan de achterkant. Je kunt dus de interessante delen van de actie uitzoeken en tot een mooi eindresultaat knippen.

Nieuwe GoPro’s beschikbaarheid

Beide nieuwe GoPro’s zijn vanaf eind oktober verkrijgbaar. De GoPro Hero 8 Black gaat €429,99 kosten en wordt vanaf 15 oktober uitgeleverd via de webshop van GoPro zelf. De Max krijgt een prijs van €529,99 en wordt vanaf 20 oktober uitgeleverd.

Vlog-fans moeten nog even geduld hebben. GoPro zegt de Mods voor de Hero 8 Black begin volgend jaar te verwachten. Natuurlijk kun je tot die tijd al wel een van de vele andere GoPro-accessoires op je nieuwe Hero 8 Black aansluiten. Tipje: stop ‘m in de AER voor een nieuw vogelperspectief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
GoPro stelt Hero 8 Black en Max voor; gaat op de vlog-tour
Sluiten