Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Fotografie 1 jun 2015

GoPro Hero géén held op het gebied van beveiliging: camera is makkelijk te kraken

Bij WANT houden we best van actioncams, zoals de GoPro Hero. Erg gaaf om tijdens het sporten of stunten stoere beelden te schieten, terwijl je je handen vrijhoudt! De BBC heeft de beveiliging van de camera’s even onder de loep genomen en… werd er niet echt vrolijk van. Ze wisten (met hulp van beveiligingsbedrijf Pen Test Partners) binnen twee seconden een GoPro Hero over te nemen.

Zwakke wachtwoorden

Het zwakke punt van de GoPro’s is dat ze informatie ontvangen via Wifi. Als je een zwak wachtwoord instelt, dan is dit een paar seconden te ‘brute forcen’. In dit geval voert een computer bliksemsnel een enorme lijst veelvoorkomende wachtwoorden in, tot het juiste gevonden wordt.

Dit kan in theorie met alle devices die via Wifi werken, maar de GoPro Hero heeft nóg wat zwakke punten. Het opnamelampje kan op afstand uitgezet worden, en zelfs als je je actioncam uit hebt gezet staat hij op stand-by! Ongemerkt zou iemand dus met je mee kunnen luisteren en kijken zonder dat je het doorhebt. Daarnaast kan een boosdoener al het materiaal op je camera zien.

Pen Test Partners geeft gebruikers verschillende tips. Stel ten eerste een ingewikkeld wachtwoord in. Ten tweede moet je vóór je de GoPro uitzet, eerst de Wifi uitschakelen met de speciale knop.

Zet je Wifi uit!

GoPro reageerde enigszins laconiek op het verhaal van de BBC. Volgens het bedrijf gelden deze risico’s voor ieder Wifi-device. In principe is dat ook wel zo, maar de GoPro Hero 4 heeft een extra beveiligingslaag ingebouwd. Zodra je telefoon of afstandsbediening voor het eerst verbinding maakt met de cam, vraagt hij om een speciale code. Maar… zodra je deze hebt ingevoerd maakt de Hero 4 juist weer contact met álle apparaten; niet alleen de gekoppelde!

Het is dus geen beveiligingsramp, maar je doet er wel verstandig aan om de tips van Pen Test ter harte te nemen. Check even je instellingen! Het hele beveiligingsverslag vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
GoPro Hero géén held op het gebied van beveiliging: camera is makkelijk te kraken
Sluiten