Daniel Koster
Daniel Koster Gadgets 20 sep 2016

Wat wij vinden van de GoPro Karma drone, dé gadget die GoPro moet redden

Eindelijk is het dan zo ver, GoPro lanceert de GoPro Karma. Met de onderstaande lanceringsvideo laat GoPro zien waarom het bedrijf toch de koning van de actiecamera blijft. Met de GoPro Karma én de nieuwe Hero 5 Black schiet jij namelijk beelden van extreem goede kwaliteit. Beelden van extreme sports, feesten en je vakanties zien er zo gelikt en awesome uit. Maar is het wel enkel rozengeur en maneschijn? De WANT-redactie geeft zijn mening.

De GoPro Karma drone, gaat die de dronewereld domineren?

Daniel (Editor): “GoPro heeft met de Karma een prima drone te pakken. Doordat je ‘m kunt opvouwen kun je ‘m gemakkelijk vervoeren en ook zou-ie erg gebruiksvriendelijk zijn. Ook mensen die niets van drones afweten kunnen ermee overweg en zelfs onderdelen vervangen. Dat je dan ook nog een stabilisator hebt die je los kunt klikken en op de grond kunt gebruiken is slim. Meerdere producten in één voor een relatief goedkope prijs, bam! Of dat genoeg is om de (professionele) dronewereld te gaan domineren weet ik niet, maar een goede, eerste stap is zeker gezet.”

Malou (Intern editor): “Lastig te zeggen. Ik vind het wel goed dat deze opvouwbaar is. Maakt het toch wat gemakkelijker meenemen. Maar om nou te zeggen dat dat zó revolutionair is dat-ie de wereld gaat overheersen vind ik wat te ver gaan.”

Rutger (Executive editor): “GoPro weet zich perfect in de kijker te spelen door een drone te ontwikkelen die (naar alle waarschijnlijkheid) fantastisch vliegwerk verricht, maar nog zo veel meer is dan dat. Het is een geniaal apparaat voor alle filmmakers die meer willen dan shots vanuit de lucht. Wanneer de Karma veilig aan de grond staat koppel je de camera en de stabilizer los en je kunt direct beginnen met vette shots op het vaste land. Die je ook nog eens aan bestaande GoPro mounts kunt koppelen. Nu kun je een mountainbiker eerst vanuit de lucht volgen waarna je een GoPro met de stabilizer van de drone aan de borst van de mountainbiker vastmaakt en je bent ready to edit. Laat ik het zo zeggen, dit scheelt weer cash doordat je geen verschillende onderdelen hoeft aan te schaffen.

Ik denk dat de GoPro Karma drone veel harten gaat veroveren, omdat-ie veelzijdigheid, compactheid en kwaliteit met een goede prijs combineert. Neem de Phantom 4, die kost toch al gauw 1400 piek. Nu heb je de goede GoPro Karma drone, de nieuwste GoPro, een stabilizer en een touchscreen controller voor 1100 dollar. Dat is toch goud?”

Wat vind jij het meest bijzonder aan de GoPro Karma?

Malou: “Ik vind het heel nice dat je er ook stabiele beelden mee op de grond kunt schieten door de verwijderbare stabilisator. Zo heb je niet alleen goede beelden vanuit vliegmodus, maar ook vanaf de grond. Oh en dus dat je ‘m kunt opvouwen en ook is de Karma licht. Lekker praktisch, hou ik van.”

Rutger: “Een aantal dingen. Chill dat je geen smartphone nodig hebt om de Karma te starten en ook oogt-ie easy to fly. Dat een tweede persoon de camera los kan bedienen is lang niet gek zodat de piloot het werk kan doen en zich daarop kan focussen.

Maar wat ik écht ideaal vind is dat-ie is op te vouwen. Niet dat dit zó bijzonder is, maar hier loopt GoPro wel in voorop. Je kunt ‘m hierdoor eenvoudig vervoeren. Ik kan alleen nog niet goed ontdekken of de GoPro Karma over een autopilot beschikt die een object automatisch volgt. Laten we het hopen, want dit maakt de Karma voor mij compleet. Oh ja, en GoPro laat zien dat een drone geen ingebouwde camera nodig heeft. Hierdoor kun je ‘m altijd voorzien van de nieuwste (GoPro-)filmtechnieken.”

Daniel: “Ik ben vooral te spreken over de gebruiksvriendelijkheid. Met de bijbehorende app én de touchscreenafstandsbediening onderscheidt-ie zich al. Door ook nog over een stabilisator te bezitten die je ook los kunt gebruiken heb je twee producten in één. De landknop die de Karma automatisch terugbrengt naar de plek waar jij bent maakt het verhaal af. Dat is slim.”

Zijn er ook zaken aan de Karma die je minder bevallen?

Rutger: “Lastig te beantwoorden, ik wil zo snel mogelijk met de Karma vliegen om struikblokken te ontdekken. Ik zou graag zien dat de Karma automatisch objecten volgt zodat het voor de piloot net wat gemakkelijker wordt om vette beelden te schieten. En gezien de prijs zal niet iedereen een Karma aanschaffen. Maar dat is gezien de wetgeving misschien maar goed ook.”

Malou: “De prijs.”

Daniel: “Informatie over de afstand die de afstandsbediening kan overbruggen wordt niet gegeven, evenals hoe lang-ie kan vliegen niet. Daar kan ik dus niets over zeggen. Dat de Karma geen camera bevat, dat kun je als nadeel zien. Voor een drone die alleen kan vliegen betaal je dan bijna negenhonderd euro, dat is een flink prijskaartje. Echter kun je een prijzenvoordeel pakken als je ‘m in combinatie met de Hero 5 koopt. Je komt dan misschien uit op 1100 euro. Dat is voor een professionele drone die in 4K kan schieten én die bijzondere aspecten kent relatief niet duur. O ja, volgens mij volgt de drone je niet automatisch, dat is wel een nadeel.”

Gaat de Karma de toekomst van GoPro redden?

We schreven eerder een stuk waarom het logisch was dat GoPro het lastig heeft. Sterker nog, GoPro lijkt uit te sterven. Of is het tij hiermee gekeerd?

Daniel: “De video die we in de inleiding geven laat wel weer zien dat GoPro je dé middelen biedt om met jouw creativiteit ontzettend gave beelden te schieten. Met drones gaat er een nieuwe wereld voor je open en kun je nóg vettere beelden schieten. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de 4K drone van DJI dan betaal je daar mee geld voor, lekker bezig dus GoPro. Met deze infrastructuur gaat het bedrijf zijn stempel op de markt drukken. Ik denk dat GoPro zo een goede weg inslaat. Wellicht is het nog niet te laat!”

Rutger: “Om echt indruk te maken had GoPro denk ik wel eerder met de Karma moeten komen. Alhoewel GoPro wel eerder dan DJI is met het op de markt brengen van een inklapbare drone. De eerste tests zullen gaan uitmaken of de drone écht een gamechanger is en vooruit blijft lopen. Het is wel kenmerken dat de beurswaarde op de dag van de presentatie lager is geëindigd dan een maand geleden het geval was (17 augustus 15,41 dollar, 19 september 15,31 dollar).”

Malou: “Moeilijk… Als je de reviews leest dan lijkt het alsof mensen echt zaten te popelen voordat-ie uitkwam. Ik vind de beelden er inderdaad fantastisch uit zien en verder ben ik sowieso wel van GoPro. Ik ben er een keer mee gaan duiken en heb er een canyontocht mee gedaan en zo’n filmpje is toch iets wat je direct mee terugneemt naar dat moment op vakantie en iets dat je koestert. Dus ik hoop het.”

Het apparaat kost los 870 euro, met de Hero 5 Zwart 1100 dollar*, zou jij een aankoop overwegen?

Prijzen in euro’s voor de Hero 5 Black mét de Karma zijn nog niet bekend in Nederland. Wel kun je ongeveer rekenen op honderd euro korting, als we de prijzen uit de Verenigde Staten als voorbeeld mogen nemen. Dus je kunt er vanuit gaan dat ze gezamenlijk 1100 euro kosten. Je hebt ook nog de Hero Session, die is honderd euro goedkoper en ook in combinatiedeal verkrijgbaar.

Daniel: “Ik word wel écht enthousiast van de Karma drone. Het probleem is wel het prijskaartje. Je wilt dan wel awesome beelden schieten, dus de Hero 5 Black op de kop tikken. Dan ben rond de 1100 euro kwijt. Dat is een flinke investering voor wat toffe wintersport- en vakantiebeelden. Aan de andere kant ga je ‘m dan wel veel gebruiken lijkt me én zegt een filmpje vaak meer dan duizend woorden (of foto’s). Flink sparen en doen dus, ja ik zou het er wel voor over hebben denk ik.”

Malou: “Nee man. Hell nah. Ik wil graag de rest van de maand kunnen eten.”

Rutger: “Bij WANT heeft video steeds meer focus en kunnen jullie meer video’s verwachten. Daarvoor zou ik de Karma graag willen aanschaffen, dus ja. Het hangt van de doeleinden af, maar dat is altijd het geval. Of je de GoPro Karma in plaats van de DJI Phantom 4 moet aanschaffen? Het zijn twee totaal andere drones met andere kwaliteiten en doeleinden, maar mijn eerste indruk zegt ja. Vooral omdat je de Karma met de GoPro Hero5 voor 1100 dollar op de kop kunt tikken. Daarnaast laat GoPro met de release video zien dat ze nog steeds de koning der actiebeelden zijn. Wat snappen zij goed hoe je videocontent creëert.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wat wij vinden van de GoPro Karma drone, dé gadget die GoPro moet redden
Sluiten