Daniel Koster
Daniel Koster Gadgets 28 sep 2016

GoPro Karma versus de DJI Mavic Pro: welke moet je hebben?

Op 20 september 2016 presenteerde GoPro de Karma drone. Wij hadden al gauw onze mening klaarliggen. Nu komt DJI, de meest bekende dronefabrikant, met de Mavic Pro. Het viel ons meteen op dat die erg op de Karma lijkt. Een epische strijd is dus losgebarsten, maar wie wint ‘m?

Wij zullen de twee drones op een aantal vlakken naast elkaar zetten. Je kunt dan zelf bepalen welke drone voor jou de strijd wint, maar ook wij zullen je vertellen welke drone voor ons de beste is.

Links zie je de Mavic Pro en rechts de Karma drone

Even de promovideo’s naast elkaar gezet

Oké, dit gaat de strijd niet beslechten, maar is een leuk eerste punt. De video van de GoPro Karma drone vertelt eigenlijk niet zoveel. Toch hadden wij het kippenvel na het zien van deze video op de armen staan. De fundering van GoPro, het mogelijk maken om door middel van GoPro-producten en jouw creativiteit awesome content te maken, komt perfect over.

Bij DJI waren we iets minder enthousiast. Ja, de beelden zijn tof en de video steekt prima in elkaar. Toch vinden we ‘m ietwat saai en laat dit zien waar de kracht van DJI ligt (het maken van drones) en de kracht van GoPro (het stimuleren van creativiteit).

Een essentieel verschil

Wat belangrijk is om te weten, is hoe de Mavic Pro en de Karma drone van elkaar verschillen. De Mavic kent namelijk zelf een camera. Deze schiet 4K video in dertig fps met een vanuit een iets kleinere hoek dan de eerdere drones van DJI dat doen. Het apparaat kent een 78 graden beeld. Dat is bij de Karma niet het geval. Dit apparaat is enkel de drone waar je dan zelf een GoPro aanhangt. Een voordeel én een nadeel. Dit aangezien je betere GoPro’s kunt kopen en dus betere kwaliteit video kunt schieten. Echter betekent dit wel dat je een GoPro moet hebben of anders moet aanschaffen. Hoe dat kostenplaatje eruitziet lees je later.

Unieke functionaliteiten

Je hebt vast al gehoord dat je beide drones kunt inklappen waardoor ze gemakkelijk zijn te vervoeren. Ook kunnen de drones autonoom landen en zijn ze door software veilig(er) binnen te gebruiken. Dat is uniek voor beide drones, maar verschilt dus niet tussen de drones. Echter zijn er genoeg unieke zaken per drone op te noemen.

De Karma drone

De Mavic Pro is van een hele reeks functies voorzien waarbij het beste van DJI wordt gecombineerd. Zo kan de drone het onderwerp automatisch volgen, zoals de Lilly-drone dat doet. Ook gaat-ie zelf obstakels uit de weg. Dan kun je dus geen brokken maken. Daarbij kun je 27 minuten vliegen met de Mavic en gaat-ie maximaal 65 kilometer per uur. O ja, wat wij indrukwekkend vinden, is dat je live video kunt streamen van bijna zeven kilometer afstand. Wat tot slot nog uniek is, is gesture control. Wanneer je bijvoorbeeld voor de drone gaat staan en een frame voor je gezicht maakt, gaat de drone filmen.

De Mavic Pro

En de Karma dan? Daar is iets minder over bekend. Zo is het voor ons onduidelijk of-ie automatisch objecten uit de weg gaat en je kan volgen. Voor nu zeggen we dus maar even van niet. Wel kan -ie twintig minuten vliegen en gaat-ie maximaal 55 kilometer per uur. Je kunt op maximaal één kilometer afstand filmen. Wat de drone uniek maakt is dat je de stabilizer eruit kunt halen. Hierdoor is het mogelijk om met je GoPro vanaf de grond met de hand video’s te schieten die niet zijn bewogen. Slim.

De Karma drone

Hoe zit het dan met de afstandsbedieningen?

Je krijgt bij de Karma een afstandsbediening bijgeleverd. Deze werkt via touchbediening en is van een live feed voorzien waarop je ziet wat je filmt. Ook is een bijbehorende app een feit waarmee je allerlei andere zaken kunt regelen. De Mavic Pro kent ook een handzame controller. Deze kent een scherm waar zaken als hoogte, afstand en snelheid op worden afgebeeld. Wil je een live feed? Dan moet je je smartphone erin klikken. Via de bijbehorende app kun je dan checken wat je aan het filmen bent.

De Karma drone

Wat mag dat kosten?

Drones van goede kwaliteit zijn van oudsher dure producten. Maar ze beginnen wel steeds goedkoper te worden. Zo kost de Mavic Pro 1200 euro. Voor dit geld krijg je de Pro en de afstandsbediening in je bezit. Verzenden begint midden oktober. De Karma is 869.99 euro en is vanaf 23 oktober verkrijgbaar. Je bent dan de Karma, afstandsbediening en stabilizer rijker. Je moet dan dus nog wel een GoPro aanschaffen als je die niet hebt.

De Mavic Pro

De GoPro Karma versus de DJI Mavic Pro

Malou: “Ik vind het listig. Wat ik vet vind aan de Mavic Pro is dat-ie zijn route kan blijven volgen door gebruik te maken van ultrasoon geluid. Landen kan-ie op dezelfde plek en je kunt door middel van gebaren beginnen en stoppen met filmen. Dat is natuurlijk ideaal. En DJI staat natuurlijk ook bekend om zijn goede drones. Maar toch heeft de Karma ook wel wat. Het blijft natuurlijk een GoPro en die zijn enorm veelzijdig. Zo krijg je wel een extra dimensie als je én vette luchtbeelden hebt van je vakantie én beelden onder water en het dagelijks leven. Dus uiteindelijk ga ik, denk ik, toch voor de Karma.”

Daniël: “Ik ga toch voor de Karma. Ik vind het hebben van een GoPro chill en dat je dan een drone hebt die je hiermee kunt gebruiken is dan ideaal. Dat je dan ook nog een stabilizer erbij krijgt is mooi meegenomen. Wat ik vooral tof vind is dat je met een nieuwe GoPro vettere beelden kunt schieten. Je moet dan bij de Mavic een geheel nieuwe drone aanschaffen. Wel vind ik de functionaliteiten van de Mavic Pro écht beter. Daar moet GoPro nog wat stappen mee gaan maken vind ik. Door het gebruiksgemak ga ik voor de Karma, maar als ik een professionele dronefotograaf was, was ik voor de Pro gegaan.”

Reageer op artikel:
GoPro Karma versus de DJI Mavic Pro: welke moet je hebben?
Sluiten