Robert Kroes
Robert Kroes Tech 24 apr 2019

Wordt het gouden kruis van de Bitcoin een loden last?

Gisteren zagen we dat het koerspatroon van de Bitcoin een bijzonderheid toonde. Er ontstond namelijk een zogenoemd gouden kruis. Dit signaal wordt in het algemeen als erg bullish geïnterpreteerd door beleggers. Toch lijkt het gouden kruis in dit geval een loden last, want de markt reageert negatief. In dit artikel laten we zien waarom dit zo is en wat nu de volgende verwachtingen zijn.

Wat is het gouden kruis van de Bitcoin?

Een van de belangrijkste methoden om te zien of een markt stijgend (ofwel bullish) is, is het gebruik van voortschrijdend gemiddelde. Dit bereken je door het gemiddelde van de koers over een aantal dagen af te zetten tegen het gemiddelde van de koers over een groter aantal dagen. In de cryptomarkt is het gebruikelijk om het voortschrijdend gemiddelde over 50 dagen af te zetten tegenover het voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen. Doordat de koersen lange tijd naar beneden gingen liep de trendlijn van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde lang boven dat van het 50-daags voortschrijdend gemiddelde. Doordat de koersen stijgen en sinds begin april 2 keer een koerssprong hebben gemaakt is de lijn van het 50-daags gemiddelde gestegen. Uiteindelijk doorkruiste die lijn de lijn van het voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen gisteren van onderaf. Dit verschijnsel noemt men een gouden kruis. Dit is vaak een teken voor verdere koersontwikkeling.

Waarom leidt het gouden kruis nu niet tot koersstijgingen?

Aanvankelijk was dit wel het geval. De koers haalde gisteren zelfs even het jaarrecord. We zien echter nu dat de koersen dalen. Er lijkt een stevige weerstand rond het niveau van $ 5.600,- te ontstaan. Dit zien we dit jaar vaker. Zodra de koers een volgend honderdtal moet passeren wordt dit eerst een paar keer gecorrigeerd. Waarom dit zo is kun je lastig objectief meten. Wat we wel zien is dat de koerssprongen beide kunstmatig zijn ontstaan. Zowel de koersstijging van 2 april als de koerssprong in de nacht na tweede Paasdag werd veroorzaakt door een klein aantal forse kapitaalinjecties. Nu er aan deze koersstijgingen geen positieve marktomstandigheden, zoals een nieuw product met toegevoegde waarde, ten grondslag liggen is dit voor de reguliere belegger lastig te waarderen. Intrinsiek is er namelijk aan de waarde van de munt niets veranderd.

We zien nu dan ook dat de markt aarzelt. Vanmorgen zagen we een grote hoeveelheid kapitaal uit de markt wegvloeien. Momenteel zien we hoe de markt vecht tegen een uitstroom van kapitaal terwijl de Bitcoin een negatief resultaat noteert.

Makrtkapitalisatie Bitcoin en cryptomarkt over de afgelopen 5 dagen tijdens gouden kruis.
Makrtkapitalisatie Bitcoin en cryptomarkt over de afgelopen 5 dagen. Bron: tradingview.

Gevolgen voor de Bitcoin koers

Allereerst zien we dat de markt strijdt tegen een verdere uitstroom van kapitaal. De vraag is of deze strijd nu gewonnen kan worden terwijl er geen objectieve factoren zijn die een koersstijging rechtvaardigen. Daarnaast zien we op basis van de eerdere patronen dit jaar dat de markt eerst een aantal correcties krijgt voordat een nieuwe koerssprong kan worden gemaakt. Nog belangrijker is dat een tijdelijke neergang van de koers ervoor kan zorgen dat de 50-daagslijn weer kan dalen. Wanneer deze de 200-daags lijn dan weer doorsnijdt is er sprake van een zogenaamd kruis des doods. De naam is wellicht voldoende om het effect op de markt te raden.

Resultaten uit het verleden…

Wat wellicht nog meer tot voorzichtigheid moet manen is het feit dat deze situatie erg lijkt op een situatie die we in 2015 zagen. Ook daar ontstond in de eerste helft van het jaar een gouden kruis, maar bleek de groeikracht uitgeput. Het gevolg was toen een sterke koersdaling die na de zomer werd gecorrigeerd. Er ontstond een tweede gouden kruis, waarna de groei pas echt doorzette.

Ook deze keer heeft het er alle schijn van dat het gouden kruis op het hoogtepunt van de rally gevormd is. De komende tijd zullen de koersen en nieuwsberichten moeten aantonen of dit inderdaad het geval is en of de Bitcoin kan herstellen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Wordt het gouden kruis van de Bitcoin een loden last?
Sluiten