Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 8 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

De technologie die iedereen gratis en voor niets gebruikt: GPS. Hoe kan dat?

Voor de meeste technologieën moeten we als consument betalen. Je staat er waarschijnlijk niet dagelijks bij stil, maar toch is er ook een service die bijna iedereen wel gebruikt maar gratis is: GPS. Hoe kan het dat deze technologie wel gratis is? Daarover hier onder meer..

GPS: een uitvinding van het Amerikaanse leger

GPS is een functie die je onder andere gebruikt op je smartphone. Veel websites en apps hebben je GPS-gegevens nodig om goed te functioneren. Het Global Positioning System is dan ook een technologie die we vrijwel allemaal dagelijks gebruiken.

De technologie maakt gebruik van satellieten om in vrij korte tijd de positie van objecten op aarde te bepalen. Deze technologie werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Amerikaanse defensie. Zij wilden het gebruik van de satellieten eerst niet vrijgeven omdat ze bang waren dat het een bedreiging kon vormen voor de veiligheid in de VS. Het leger gebruikte het systeem namelijk om raketten hun doel te laten vinden.

sateliet

Sharing is caring

In eerste instantie was er geen intentie om het systeem toegankelijk te maken voor het grote publiek. Toen in 1983 een Koreaans passagiersvliegtuig werd neergehaald door een gevechtsvliegtuig van de Sovjet Unie, besloot de Amerikaanse president Ronald Reagan het systeem toegankelijk te maken voor de rest van de wereld. Met GPS had de ramp namelijk voorkomen kunnen worden. Real Engineering maakte hier een handige video over.

De GPS-versie die voor het publiek beschikbaar werd was echter wel minder accuraat dan de versie waar de Amerikaanse leger toegang tot had. Hiermee wilde het Amerikaanse leger de touwtjes in handen houden. In 2000 maakte president Bill Clinton de data accurater voor iedereen. Dit deed hij omdat technologie inmiddels zo ver gevorderd was dat het geen nut had het publiek van de volledige service te onthouden. De technologie was te goed en bruikbaar om afgeschermd te houden voor de rest van de wereld.

De VS heeft op sommige plekken in de wereld het GPS-signaal nog wel verzwakt of verstoord, zoals bijvoorbeeld op bepaalde plekken in Irak. De VS heeft, doordat het hun systeem is, de macht in handen over wie wel en wie niet (optimaal) gebruik kunnen maken van het systeem. Dat de hele wereld gebruik kan maken van hun technologie is voor de VS dus ook voordelig. Doordat de VS het systeem ook ieder moment weer ontoegankelijk kan maken is men over de hele wereld begonnen met het ontwikkelen van eigen technologieën op dit gebied. Rusland en India beschikken al over een eigen systeem en ook China en Europa zullen in 2020 onafhankelijk zijn van de VS voor het Global Positioning System.

GPS

Inmiddels zijn er naast veel handige applicaties en apparaten, ook veel leuke (soms minder nuttige) toepassingen van het Global Positioning System bekend. Neem bijvoorbeeld dit huwelijksaanzoek, de GPS Adventure Box en dit apparaat waarmee je in de diepste wildernis nog bereik hebt (WANT!).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
De technologie die iedereen gratis en voor niets gebruikt: GPS. Hoe kan dat?
Sluiten