Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 17 okt 2017

Gran Turismo Sport review: online strijd zorgt voor vernieuwing

De Gran Turismo-reeks is de godfather van de realistische racegame op de console. Zo’n twintig jaar geleden verscheen het eerste deel op de oude grijze PlayStation. In een tijd dat racegames cartoony waren of arcade-achtig speelde, probeerde Gran Turismo je het gevoel van realisme te geven. Sinds die tijd is er veel veranderd. De concurrentie in de vorm van bijvoorbeeld Forza Motorsport 7 is ijzersterk. In plaats van een antwoord te geven in de vorm van Gran Turismo 7, besluit ontwikkelaar Polyphony Digital het anders te doen met Gran Turismo Sport.

Het nieuwste deel in de Gran Turismo-reeks draait voornamelijk om het online racen. Hoewel de ontwikkelaar probeert te benadrukken dat de game ook heel erg goed geschikt is voor Gran Turismo-gamers van de oude garde en je het menu een campaign kunt kiezen, is het gewoon geen game die geschikt is voor een singleplayer-ervaring. Er zijn geen cups waar je in je eentje aan mee kunt doen en de campaign bestaat enkel uit een veelvoud aan proeven (denk aan de proeven die je in het verleden moest halen om je rijbewijs in de game vrij te spelen) en bepaalde challenges, zoals een timetrial of een endurance run. Eigenlijk moet je dat stuk gewoon vergeten en de game beschouwen als een online racefestijn. En als je met die instelling de game benadert, dan zijn er veel positieve punten op te merken. Deze zetten we zoals gewoonlijk op een rijtje.

Gran Turismo Sport ziet er waanzinnig goed uit

Laten we maar met het meest voor de hand liggende beginnen: Gran Turismo Sport ziet er waanzinnig goed uit. Zeker wanneer je een 4K-scherm of monitor in huis hebt met een HDR-ondersteuning is het echt een klein feest om dit te spelen. Het oog voor detail is uitstekend, waarbij de cockpit view het meeste indruk maakt. Normaal gesproken speel ik mijn games het liefst vanuit een view waarbij je de auto van achteren ziet voor een beter overzicht. Gran Turismo Sport is de eerste game die ik vanuit een first-person view heb gespeeld om zo nog meer te genieten van de ervaring. Naast spectaculaire lichteffecten en het oog voor detail in de auto is ook de omgeving om je vingers bij af te likken.

Gran Turismo Sport

Voelt zeer realistisch

Vanaf het begin af aan kent Gran Turismo als subnaam The Real Driving Simulator. De Japanse ontwikkelaar doet daarbij zijn uiterste best om de game zo realistisch mogelijk aan te voelen, waarbij ze goed luisteren naar de input van profs. Onder andere Lewis Hamilton heeft zijn hulp aan dit project verleent. Alles op de weg voel je. Kleine hobbels, de rembalans, het risico van slippen wanneer je schakelt en het duidelijk sneller zijn wanneer je de ideale lijn volgt. Hierdoor is het uitremmen van een tegenstander een behoorlijke uitdaging, je mist dan immers de ideale lijn, maar het geeft wel heel veel voldoening als het lukt. Klein minpuntje daarbij is wel dat je net als in voorgaande games soms sneller bent wanneer je in de bocht jouw tegenstander een tikje geeft.

Maar Gran Turismo Sport is wel speelbaar

Ondanks het hoge gevoel voor realisme, is Gran Turismo Sport wel goed speelbaar. Dit in tegenstelling tot Project Cars 2, het realistische alternatief voor de game. In die titel was ik aan het vechten om de auto op de baan te houden, terwijl dat in Gran Turismo Sport goed gaat. De diepgang zit hem dan ook voornamelijk in het steeds sneller afleggen van het rondje, iets dat je vanuit de proeven in de singleplayer eigenlijk al leert. De grootste tegenstander in de game ben je dan ook eigenlijk zelf.

Gran Turismo sport

Tegen andere coureurs rijden is een feest

De keuze voor online beperkt de doelgroep voor de game, zo eerlijk moeten we zijn. Maar wie zich er voor openstelt, krijgt wel een veel betere ervaring. Een groot minpunt voor Gran Turismo, en dat geldt ook voor Sport, is dat de computergestuurde tegenstanders nogal vast houden aan een vaste lijn. Online heb je dat probleem niet. Daar is gewoon strijd en heb ik heerlijke gevechten uit gevochten. Wel heb je nog steeds het probleem dat de eerste bocht er voor kan zorgen dat je winstaspiraties als sneeuw voor de zon verdwijnen. Gelukkig maakt de game gebruik van een matchmakingsysteem. Spelers die veel botsen zullen op lange termijn vooral uitkomen tegen andere spelers die op een zelfde manier rijden. Rijd je clean, dan zul je na een paar races spelers met diezelfde instelling tegenkomen.

Virtual Reality geeft goed gevoel

Tot slot komt Gran Turismo Sport met de mogelijkheid om een paar races vanuit Virtual Reality te spelen. Wij hebben dat gedaan vanuit een Playseat, waarbij je armen dus op een stuurtje hebt. Als je de game dan vanuit een cockpit view bekijkt, dan zie je virtuele armen, die precies overkomen met hetgeen dat je zelf doet en dat is erg dik om te zien. Ook viel het me op dat ik veel minder misselijk was in vergelijking met Driveclub. Als je PlayStation VR-headset hebt, is het zeker het proberen waard.

gran turismo sport

Gran Turismo Sport is nu beschikbaar voor de PlayStation 4. Wil je meer over gaming lezen, bezoek dan zeker onze speciale gamingpagina.

Reageer op artikel:
Gran Turismo Sport review: online strijd zorgt voor vernieuwing
Sluiten