Is de gratis versie van Spotify nog wel de moeite waard?

De gratis optie van Spotify wordt binnenkort een stuk beperkter. Is het nog steeds de moeite waard, of moeten we massaal de portemonnee gaan trekken?

Spotify: gratis je favoriete muziek streamen

Het was al die tijd al te mooi om waar te zijn. Waar je voor andere vergelijkbare streamingdiensten moet betalen, heeft Spotify een gratis optie. Je hebt als gebruiker een enorme catalogus aan muziek tot je beschikking. Van obscure gitaarpop uit de jaren zestig tot de grootste hits van dit moment. Waarom zou je dan nog gaan betalen voor een andere dienst?

virtuele bedrijven

Nou, daar zijn enkele redenen voor. Zo word je door Spotify als gratis gebruiker geregeld gebombardeerd met reclames. Dat is op zich geen ramp, maar wanneer je een prachtig aaneensluitend album luistert kan het behoorlijk irritant zijn. Bovendien kun je als gratis gebruiker geen nummers downloaden. Dat betekent dat je dus onderweg je data zult moeten gebruiken. Ook kun je dan enkel shufflen.

Maar goed, zijn dat soort kleine dingetjes je dat geld waard? Voor een grote groep gebruikers niet. Tot de ergernis van labels, die natuurlijk geld willen zien. Het was dan ook onvermijdelijk dat er dingen zouden veranderen. Spotify weigert geld te investeren in exclusieve albums omdat het slecht zou zijn voor de muziekindustrie, iets wat Apple met zijn Apple Music maar al te graag doet.

Twee weken exclusiviteit

Hoe moet Spotify dan de labels tevreden houden en nieuwe betalende leden werven? Onlangs werd dat duidelijk. Dankzij een nieuwe deal met grote labels mogen artiesten hun nieuwe albums nu maximaal twee weken afschermen voor gratis gebruikers. Enkel betalende gebruikers kunnen er dan van genieten.

Discover Weekly

Twee weken klinkt niet zo slecht, maar in de praktijk kan het anders uitpakken. Neem bijvoorbeeld Drake. Hij kan zijn nieuwe albums eerst een week of twee exclusief op Apple Music uitbrengen. Daarna komt het album naar Spotify, waar betalende leden het album kunnen checken. Dan, twee weken later, kunnen gratis gebruikers aan de slag. Dan zijn we ondertussen een maand verder, en dat is lang in muziekland.

Een zege voor labels en artiesten, moet je nu toch je portemonnee gaan trekken? Wat ons betreft niet. Als je in de eerste plaats al genoeg had aan de gratis optie, dan zul je nu ook prima verder kunnen. Je hebt nog steeds een gigantische muziekbibliotheek tot je beschikking. Die twee weken kun je wat klassiekers checken, en voor je het weet kun jij ook dat ene nieuwe album luisteren.

Is twee weken wachten dan echt zo’n ramp?

Het was en is nog steeds vrij uniek dat Spotify een gratis optie heeft. Twee weken exclusiviteit is dan ook een prima middenweg. Vergeet immers niet dat labels eigenlijk wilden dat bepaalde albums nooit voor gratis gebruikers beschikbaar zouden komen. Is twee weken wachten dan echt zo’n ramp?

Natuurlijk zul je nu eerder geneigd zijn om te gaan betalen. Goed nieuws voor Spotify, maar vooral goed nieuws voor de labels. Daarmee is de streamingdienst echter niet opeens gierig geworden. Spotify had nou eenmaal een onhoudbare positie in een moeilijke markt. Het bedrijf moet de labels tevreden houden, en heeft het dus toch voor elkaar gekregen dat alle muziek gratis blijft. Als je het zo bekijkt…

Het draait bovendien ook niet allemaal om ons, de gebruikers. De muziek die we op Spotify luisteren wordt gemaakt door artiesten, die ook elke dag hun boterham moeten smeren. Dat tientje per maand zorgt ervoor dat zij meer muziek kunnen maken, waar jij dan weer naar kunt luisteren. Denk aan alle nummers die veel voor je betekenen, waar je favoriete artiest keihard aan heeft gewerkt. Wat is dan nog dat tientje? Daarmee help je niet alleen Spotify en de artiest, maar ook uiteindelijk jezelf.

Vergeet ook niet dat Spotify Family bestaat. Neem een abonnement met een aantal anderen, en voor je het weet betaal je slechts 2,50 euro per maand. Ja dat las je goed, 2,50 euro. Ben je niet bereid die paar euro neer te leggen? Prima, dan is Spotify nog steeds de enige dienst die je gratis toegang geeft tot al zijn muziek. Je zult enkel soms een paar weken geduld moeten hebben. En genoegen nemen met de reclames tussendoor. Take it or leave it.

Blijf je toch gratis streamen? Check hier hoeveel data je dat kost. En dankzij deze slimme headphone Nura klaagt niemand meer over jouw muziek.

Reageer op artikel:
Is de gratis versie van Spotify nog wel de moeite waard?
Sluiten