Ilona Braam
Ilona Braam Rides 18 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Voorspelling: explosieve groei elektrische auto’s in Nederlandse steden

Volgens Stedin gaat de vraag naar volledig elektrische auto’s de komende paar jaar explosief groeien in verschillende Nederlandse steden. Een belangrijke reden hiervoor is dat de auto’s steeds goedkoper worden en dus eindelijk ook betaalbaar worden voor mensen met een lager inkomen. Afgezien van allerlei ontwikkelingen en strategieën van automakers blijkt de prijs één van de belangrijkste factoren te zijn voor de massale implementatie van elektrische auto’s.

Vooral in de randstad zien we binnenkort een enorme groei

Deze conclusie trekt Stedin naar aanleiding van een onderzoek, dat in samenwerking werd gedaan met Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit en kennis- en innovatiecentrum ElaadNL. Het onderzoek voorspelt dat binnen de komende jaren we vooral in de Randstad een explosieve groei zullen zien van elektrische auto’s. In Rotterdam, Dordrecht en Den Haag zou het aantal elektrische auto’s binnen twee jaar verdubbelen en in Amersfoort zouden we binnen vier jaar een verdubbeling zien.

Voorspelling groei elektrische auto's
RSM overzicht van verwachte groei elektrische auto’s en Tesla Model 3

Explosieve groei mogelijk door betaalbaarheid elektrische auto’s

Uit een eerder onderzoek van Stedin samen met RSM kwam naar voren dat voornamelijk mensen met een hoog inkomen een elektrische auto kochten. Tegenwoordig komen steeds meer automakers met betaalbare modellen, wat een enorme groei van de auto’s mogelijk maakt. Eén van de meest populaire betaalbare modellen is de Model 3 van Tesla. Maar ook onder andere Nissan, Volvo, Ford en Volkswagen zijn bezig met EV’s voor de massa’s.

Gevaar van slimme auto's

Vergrote actieradius en beschikbaarheid oplaadstations ook belangrijke factoren

Naast het feit dat de auto’s betaalbaar worden, werkt het ook mee dat de actieradius tegenwoordig hoger is dan vroeger. Door de angst om met een lege batterij ergens te stranden werden eerder veel mensen ervan weerhouden om een EV aan te schaffen. Daarnaast worden er op steeds meer plekken oplaadstations geplaatst, zodat er altijd een mogelijkheid is om weer verder te gaan.

Smart Charging oplaadstation

Gevaar voor overbelasting elektriciteitsnet

Met meer elektrische auto’s op de weg is het wel belangrijk om in de gaten te houden dat de capaciteit van het elektriciteitsnet deze groei wel aankan. Een elektrische auto verbruikt namelijk ongeveer evenveel als tien huishoudens bij elkaar. Om het voorlopig nog betaalbaar te houden, totdat er een betere oplossing komt, kan gebruik gemaakt worden van “Smart Charging”. Hierbij laden de stations je auto efficiënt op door pas aan te gaan wanneer er bijvoorbeeld veel zonne-energie beschikbaar is. Dit voorkomt torenhoge energierekeningen als gevolg van dure investeringen van netbeheerders.

Naast elektrische auto’s zijn ook elektrische fietsen de laatste tijd enorm in opkomst. En ze zijn allang niet meer het suffe broertje van de motor. Zo is de Neematic elektrische fiets een enorme krachtpatser, waarmee je gerust van de gebaande wegen kunt afwijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Stedin

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Voorspelling: explosieve groei elektrische auto’s in Nederlandse steden
Sluiten