Groepsgesprek opnemen op WhatsApp? Zo doe je dat!

Telefoneren: vaak doen de meesten het niet meer, maar als het moet kan het zomaar belangrijk zijn. Aangezien je ook gratis via WhatsApp kan bellen, kan het geen kwaad om te weten wat je daar allemaal mee kan doen.

Zo kan je ook een groepsgesprek opnemen. Ben je benieuwd hoe je dat op je Android- of Apple toestel doet? Hier kom je dat stap voor stap te weten.

Wees ervan bewust dat je alleen als particulier gesprekken ongevraagd mag opnemen in Nederland. Zodra je dit namens een bedrijf doet of als zzp’er, moet je dit van tevoren vertellen.

Whatsapp chatberichten misinformatie
WhatsApp op je smartphone. (Afbeelding: Hayoung Jeon / EPA)

Groepsgesprek starten op WhatsApp

Natuurlijk is het allereerst belangrijk om te weten hoe je een groepsgesprek start. Moeilijk is het niet. Hier leggen we stap voor stap uit hoe het in zijn werk gaat.

Een groepsgesprek start je door vanuit het thuisscherm van de groene app rechtsboven op ‘Oproepen’ te drukken. Druk dan linksonder op de groene knop met de witte telefoon. Kies vervolgens voor ‘Nieuwe groepsoproep’ en kies de contacten waarmee je wil bellen.

WhatsApp-Dark-Mode-iPhone-16x9
WhatsApp in het donker (Afbeelding: WhatsApp en Pexels, montage: WANT)

Audio opnemen met Android op WhatsApp

Als je een Android toestel hebt, zou het zomaar kunnen dat je al een voorge├»nstalleerde app voor het maken van spraakopnames hebt. Met zo’n app kan je het gesprek opnemen nadat je het gesprek op WhatsApp hebt gestart. In je telefoon kan je namelijk nog steeds navigeren tijdens het gesprek. Om er zeker van te zijn dat alles van het gesprek te horen is, kan het helpen om de speakerstand in te schakelen. Helaas gaat dit wel ten koste van de geluidskwaliteit.

Mocht je telefoon nog geen eigen spraakopname applicatie hebben, dan kan je zelf een app uit de PlayStore installeren zoals Google’s Recorder app of Cube Call Recorder. Mooi aan beide apps is dat ze allebei gratis zijn. Met Cube Call Recorder kan je daarnaast instellen dat het automatisch inkomende gesprekken (op ook WhatsApp) opneemt. Ondanks dat het vanaf Android 9 niet meer mogelijk is om audio op te nemen, werken beide apps nog steeds. Om daar zeker van te zijn moet je bij de Cube app ‘Cube ACR App Connector’ inschakelen in de appinstellingen en de audiobron naar ‘voice call (software)’ overzetten. Mocht het resultaat uiteindelijk niet naar behoren zijn, dan kan je met een externe geluidsrecorder het beste audio opnemen.

Als je een videogesprek wil opnemen, zijn ook daar verschillende apps van derden voor beschikbaar. Het kan zijn dat je zo’n app niet eens nodig hebt, aangezien sommige telefoonmakers deze functie al ingebouwd hebben. AZ Screen Recorder is een van de apps die je in de Google PlayStore staat en goede beoordelingen krijgt.

WhatsApp chatberichten beveiligde chatberichten
WhatsApp logo (Afbeelding: Ritchie B. Tongo/EPA)

Gesprekken terugluisteren op iOS

Bij Apple werkt het net even anders. Zo kunnen apps van derden op iOS geen audio opnemen. Daardoor is het lastiger om gesprekken op WhatsApp op te nemen. Daarentegen kan je met de schermrecorder van iOS zelf wel de audio van jouw contactpersoon opnemen. Jouw stem kan je helaas niet terugluisteren, omdat je microfoon al gebruikt wordt voor het bellen zelf.

Ook hier kan het van pas komen om je telefoon op de speakerstand te zetten. Als dat niet naar behoren uitpakt kan je ook met een andere smartphone, laptop of met een geluidsrecorder de audio opnemen. Laatstgenoemde opties zijn niet de meest praktische, maar in onze ervaring zijn zowel de screen recorder als de voice memo recorder minder effectief.

Ben je benieuwd welke 5 dingen iedereen verkeerd doet op WhatsApp? Lees dan dit artikel.

Reageer op artikel:
Groepsgesprek opnemen op WhatsApp? Zo doe je dat!
Sluiten