Rutger Houweling
Rutger Houweling 12 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

Groot nieuws! Bionische arm van Segway-uitvinder mag in productie

Het legendarische voertuig, de Segway kennen we allemaal, maar kennen jullie ook de uitvinder van de Segway? Dat is Dean Kamen die ook het bedrijf Deka heeft opgericht om high-tech prothesen op de markt te brengen. Nu blijkt dit niet geheel eenvoudig, want als je dit in de Verenigde Staten wilt doen, dan moet de FDA (de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit) goedkeuring verlenen als je zo’n prothese in productie wilt nemen. Maar dit weekend was er groots nieuws. Na jaren testen heeft de FDA eindelijk de bionische arm, de Deka arm, goedgekeurd. De Deka arm wordt ook wel de Luke arm genoemd dat refereert naar de robot arm van Luke Skywalker in Star Wars. Bekijk de high-tech Deka arm hieronder aan het werk.

Het bedrijf Deka is uiteraard niet de enige die bezig is met de ontwikkeling van bionische armen, maar zij zijn wel de eerste die toestemming van de FDA hebben om het product commercieel in de markt te zetten. Ondanks dat dit voor de Verenigde Staten geldt zal het waarschijnlijk snel door de Europese markt worden omarmd.

Als de bionische arm eenmaal is aangesloten op de spieren van een persoon worden spiersignalen opgevangen en vertaald naar bewegingen. Deze spiersignalen worden dankzij elektromyografische (EMG) sensoren opgevangen. Een computer vertaalt deze signalen vervolgens om naar precieze bewegingen. En dankzij een vibrerende feedback is het zelfs mogelijk om een druif of ei op te pakken zonder ze kapot te maken.

Een belangrijk weetje is dat niet de volledige arm geamputeerd hoeft te zijn om de Deka arm te gebruiken. Bij amputatie bij de schouder, middenbovenarm en middenonderarm werkt de bionische arm. Ten slotte weegt de bionische arm net zoveel als een natuurlijk ledemaat dus uitgeput raken door het meesjouwen van de bionische arm zit er niet in.

Hoeveel het product moet gaan kosten is nog onbekend, maar is het bedrijf hard op zoek naar een partner om te starten met de massaproductie. Het is in ieder geval een mooie stap in de toekomst waarbij mensen met een geamputeerde arm een comfortabeler leven kunnen leiden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Groot nieuws! Bionische arm van Segway-uitvinder mag in productie
Sluiten