Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 22 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Back to the Future en Star Wars designer Ron Cobb overleden

Triest nieuws vandaag uit Hollywood. Daar is bekend geworden dat Ron Cobb is overleden. Hij was de ontwerper van Back to the Future.

Back to the Future is een van de leukste films die ooit is gemaakt. Generaties zijn dan ook opgegroeid met Michael J. Fox die Marty McFly geweldig speelde. En wat te denken van Christopher Lloyd als de excentrieke Doc Brown.

Natuurlijk herinneren we ons de acteur van een film, maar veel minder vaak denken we aan de mensen die achter de schermen verantwoordelijk zijn voor het succes, terwijl ze een grote bijdrage hebben. Ron Cobb was een van die mensen. Bij de naam gaat niet direct een belletje rinkelen, maar een aantal van zijn werken zijn net zo herkenbaar als menig hoofdrolspeler. Hij ontwierp menig voertuig en decorstuk uit een aantal grote films als Alien, Star Wars en Back tot the Future.

Ron Cobb in Black to the Future

Misschien wel de meest iconische creatie van Cobb is de DeLorean. Met deze prachtige creatie kon Marty McFly door de tijd reizen. Na de film is de wagen door verschillende liefhebbers van de film tot in detail nagemaakt. Een ander meesterwerk van Cobb komt uit Star Wars. Hij ontwierp verschillende soorten buitenaarde aardse wezens in de films. Een van de meest memorable is die in de Mos Eisley cantina. Hij was verantwoordelijk voor Momaw Nadon.

Een lange carrière

Cobb begon zijn bijzondere carrière in de filmwereld in 1956. Als eerst ging hij aan de slag voor Disney, een jaar na zijn afstuderen. Daar was hij een van de artiesten die meewerkte aan sneeuwwitje. Later werkte hij mee aan projecten als Dark Star en Conan the Barbarian. Later waren zijn ontwerpen ook te zien in E.T., Raiders of the Lost Ark en Total Recall. Naast designer was hij tijdens zijn carrière ook een aantal keer regisseur, schrijver en cartoonist.

Cobb is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij laat een vrouw en een zoon achter. Hij zal in ieder geval nooit worden vergeten, want zijn creaties in de films waaraan hij meewerkte blijven voortleven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Back to the Future en Star Wars designer Ron Cobb overleden
Sluiten