Grootste explosie sinds de echte ‘Big Bang’ waargenomen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2FANP-342067632.jpg)
Sinds de Big Bang is er inmiddels 14 miljard jaar verstreken. En toch is het in de verte gebeurd: de grootste explosie sinds die ene Big Bang. Een internationaal team van sterrenkundigen en wetenschappers is daar achtergekomen.
De ontdekking hebben de wetenschappers gedaan door allerlei gegevens van krachtige telescopen te combineren, die zich zowel in de ruimte als op aarde bevinden.
Ver van ons verwijderd
De explosie vond plaats in het sterrenstelsel Ophiuchus, dat 390 miljoen lichtjaar van ons vandaan ligt: best ver dus. Het sterrenstelsel zelf bestaat weer uit duizenden sterrenstelsels. In de kern van dit cluster is een gigantisch zwart gat ontstaan. En dat zwarte gat heeft dus de enorme knal veroorzaakt, die zo groot is dat zelfs wij het van zo’n verre afstand konden waarnemen.
“We hebben eerder uitbarstingen gezien in sterrenstelsels, maar deze is echt wel erg groot,” aldus sterrenkundige Melanie Johnston-Hollitt.
Afgelopen vrijdag werd de ontdekking gepubliceerd in The Astrophysical Journal. Allerlei data van NASA, ESA en Indiase en Australische telescopen waren nodig om tot de indrukwekkende bevinding te komen. Door Ophiuchus met verschillende golflengtes te bestuderen, was het team in staat om een theorie te formuleren over de explosie.
In 2016 werd nog gedacht dat het om een grote hoeveelheid gas ging, maar niet om een explosie. Die theorie is met dit onderzoek dus weerlegd.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F02%2FANP-373754862.jpg)
Het fossiel van de explosie
Helaas waren de onderzoekers niet in staat om de explosie real-time waar te nemen. De knal is nu al voorbij. Een explosie in de ruimte is gelukkig als een dode dinosaurus. Met behulp van de overblijfselen van de explosie valt precies de achtergrond ervan te achterhalen.
Dat er ontdekkingen over de ontwikkelingen op zulke gigantische afstanden kunnen gedaan worden is typerend. Het laat wederom zien waartoe de wetenschap wel niet in staat is.