Schouders eronder! Dit zijn de negen grootste wereldproblemen van 2017

2016 is (bijna) voorbij. Het jaar kende vele hoogtepunten én dieptepunten, waardoor we het niet erg vinden dat we onze pijlen nu op 2017 kunnen richten. Hoe kan dat beter dan te anticiperen op de wereldproblemen van 2017?

Laten we vooropstellen dat we geen doemdenkers zijn. Het leven is prachtig. Wij gaan ervan uit dat 2017 een jaar van hoogtepunten wordt. Toch zijn er een aantal wereldproblemen waar we in 2017 mee (blijven) zitten. De eerste stap naar verandering is erkenning. Dus daar gaan we!

Trump

Of moeten we zeggen: de sinaasappelschil uit de Verenigde Staten. Of we ooit echt de schrik te boven gaan komen dat deze man de opvolger is van Obama weten we niet. Wat we wel kunnen zeggen is dat wij genoeg beren op de weg zien met de narcistische Trump als president.

wereldproblemen 2017

De man die heeft aangegeven niet te geloven in de opwarming van aarde. De man die de Verenigde Staten weer great gaat maken ten koste van het milieu. Zijn ministers zijn op z’n minst opmerkelijk te noemen, Obama’s wetten worden teruggedraaid en dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn talent om mensen tegen elkaar in het harnas te jagen.

Toch verdient ook Trump het voordeel van de twijfel. Dus laten we hopen dat het uiteindelijk allemaal meevalt.

Nationalisme

Het is prima als je trots bent op je land. Laat de leeuw niet in zijn hempie staan en van die gekkigheid. Maar het kan ook een probleem worden, want het stimuleert de globale saamhorigheid niet. Voor 2017 verwachten we dat nationalisme nog meer toeneemt. Wees gewaarschuwd!

Leiderloze wereld

Onze wereld wordt geleid door een aantal slimme koppen. Tegenwoordig maken (tech)bedrijven en hun CEO’s echter steeds meer de dienst uit. De politiek anticipeert minder snel dan bedrijven en zit daarnaast vast aan rituelen en wetgevingen. Ook dat leidt tot versplintering in de maatschappij..

wereldproblemen 2017

Dieren die uitsterven

Hoe wij met de aarde omgaan heeft direct invloed op de levens van dieren. Wist je dat als we in 2017 door blijven gaan met de aarde vervuilen, overbevissen en uitputten zoals we de afgelopen 46 jaar hebben gedaan, twee derde van alle dieren op aarde is uitgestorven in 2020? Twee derde! Dat is toch bizar.

wereldproblemen 2017

Je zou kunnen denken dat het een probleem is van 2020, maar dat passieve gedoe is zo 2016. Laten we in 2017 als mensheid nou eindelijk eens iets doen. Steun een groen doel, lees je in en wees je bewust van jouw rol in dit proces.

De zelfrijdende auto

Met de zelfrijdende auto is op zich niets mis. Sterker nog, we beamen de zelfrijdende elektrische auto. Beter voor het milieu en gaat voor minder auto’s op de weg zorgen. Daarnaast wordt langzaam duidelijk dat zelfrijdende auto’s anticiperen op ongelukken, voordat ze zich voordoen. In 2017 zullen steeds meer zelfrijdende auto’s de weg betreden.

wereldproblemen 2017

Het probleem is echter dat deze auto’s andere beslissingen maken dan wij. Stel dat de software moet kiezen tussen het leven van de bestuurder en het jonge gezin waar de auto op afstevent? Voor wie kiest de auto dan als er een beslissing moet worden genomen?

Daarnaast maakt ook een zelfrijdende auto fouten. Wie is er dan aansprakelijk bij een ongeluk? De bestuurder of de fabrikant?

Hackers

In 2016 zijn er veel hack-aanvallen in het nieuws geweest. De meest recente (waar wij van op de hoogte zijn) is de lek bij Yahoo. Hierbij zijn één miljard gebruikersgegevens gekraakt. Zo lang bedrijven van beveiliging geen number one priority maken, blijven hackers één nul voorstaan.

wereldproblemen 2017

Steeds meer bedrijven hebben toegang tot onze gegevens. Dat kunnen je AH Bonuskaartgegevens zijn, maar ook gevoelige zaken als bankgegevens en toeslagen. Voorzichtigheid is dus geboden bij zowel de consument als bedrijven. Ook in 2017.

Klimaat

Het is winter. Kun je dat merken aan de zon die we weinig zien en de donkere dagen? Ja. Kun je dat merken aan de temperatuur? Nee. Worden we ons steeds meer bewust van de opwarming van de aarde? Goddank wel ja.

De opwarming van de aarde is niet alleen slecht nieuws voor dieren. Ook wij gaan er niet per se lekker op. De smeltende poolkappen, de stijgende zeespiegel, de toename aan overstromingen en tropische stormen zijn allemaal gevolgen van de opwarming van onze planeet.

wereldproblemen 2017

Je voelt je wellicht wat machteloos als het over dit onderwerp gaat. Maar iets doen is altijd beter dan niets doen. Douche in 2017 korter, zet lampen uit als je niet in de kamer bent, pak de fiets en zet de verwarming uit als je de deur uitgaat of gaat slapen. Logische dingen die daadwerkelijk een verschil maken.

Kernwapens

We kunnen het verkeerd hebben, maar wij hebben niet echt het idee dat de sfeer op de wereld op het moment gezellig is. De spanningen tussen bevolkingsgroepen houden aan, landen blijven met elkaar in conflict en dat zal in 2017 niet in één keer afnemen.

Trump heeft aangegeven niet bang te zijn om kernwapens te gebruiken. Je zou denken dat we na Hiroshima en Nagasaki alle kernwapens zouden ontmantelen om nooit meer te gebruiken of te maken.

kerncentrale-wnt

Feit is echter dat alleen de Verenigde Staten al minimaal zevenduizend atoombommen heeft klaarliggen. Combineer dat met alle andere kernwapens en je kunt de aarde minimaal vijftien keer opblazen. Dus als we gaan, dan gaan we met zijn allen. Yolo!

Ongelijke verdeling van rijkdom

In alle landen, of ze nou arm of rijk zijn, bezit de armste helft van de bevolking vaak maar tien procent van de rijkdom. Dit is een groot problemen. Niet alleen omdat het moreel gezien niet kan. Landen waar de rijkdom oneerlijk is verdeeld zijn over het algemeen een stuk minder succesvol.

Want-De wereld gaat ten onder3

De wereldproblemen van 2017

Al met al zijn er genoeg problemen die we meenemen naar 2017. We kunnen het glas halfleeg bekijken. Doen we niet. We zien wat de problemen zijn. Laten we ze dan oplossen zodat we er in 2018 om kunnen ‘lachen’.