Groovy! 3Dvarius is ‘s werelds eerste viool uit een 3D-printer

Bij klassieke instrumenten denk je al snel aan hout en koper, maar dit hoeft natuurlijk niet per se. Deze ‘3Dvarius’ is het eerste ge-3D-printe exemplaar, gemaakt van transparant kunststof.

3Dvarius is een uniek ontwerp

Eerder zagen we al deze schitterende instrumenten, of eigenlijk ‘lawaaimachines’, uit een 3D-printer. Deze, met de naam Pauline, is echter de eerste ge-3D-printe elektrische viool die ook echt zo klinkt.

Het ontwerp is gebaseerd op een klassieke Stradivarius, maar door het afwijkende materiaal ziet hij er toch uniek uit. Het instrument is één blok doorzichtige kunststof, die uithardt onder invloed van uv-licht. Na het printen en reinigen werd Pauline in een ‘uv-bad’ geplaatst, waarna de viool keihard werd.

Erg gaaf is dat je de ondersteunende structuur van Pauline erg goed kunt zien zitten. Je ziet precies waar een viool precies verstevigd moet zijn om niet te breken. De viool is ontworpen door de Franse designer/violist Laurent Bernadac.

Uiteindelijk werd de viool geassembleerd. Een heikel karwei, want dit was de eerste keer dat de hals werd blootgesteld aan de spanning van de snaren! Het ging allemaal goed: zo zie je in deze demonstratie van Laurent. Groovy!

Een niet zo traditioneel instrument, voor een niet zo traditioneel muzikant, zo blijkt! Meer informatie over de creatie van dit instrument vind je op de 3Dvarius-site.

Check ook:

Reageer op artikel:
Groovy! 3Dvarius is ‘s werelds eerste viool uit een 3D-printer
Sluiten