Grotere afbeeldingen zoeken via Google doe je op deze manier

Apps Jeroen Kraak 10 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Google is dé plaats om informatie en afbeeldingen te zoeken. Toch kan het soms lastig zijn om precies te vinden wat je zoekt, vooral bij grotere foto’s. Hoe krijg je het juiste resultaat?

Vroeger was het heel simpel om grotere afbeeldingen te zoeken via Google. Je kon zelfs kiezen uit verschillende formaten. Je sorteerde ze vervolgens op klein, middengroot en groot. Die optie is echter in de loop der tijd veranderd. Hoe krijg je toch afbeeldingen in de hoogste resolutie?

Afbeeldingen zoeken via Google

Als je nu naar een afbeelding zoekt via Google, is het iets ingewikkelder om grotere foto’s te vinden. Dit is namelijk alleen mogelijk op de desktopversie. De mobiele versie heeft deze functie niet. Typ als eerste in de zoekbalk wat je precies zoekt, zoals bijvoorbeeld een auto, fiets of taart. Vervolgens klik je op Tools en krijg je een aantal opties voor de afbeeldingen.

Een van die opties is Formaat en lijkt op de vroegere optie. Er is echter een groot verschil: de formaten hebben een andere naam gekregen. In plaats van klein, middengroot en groot kies je nu uit groot, gemiddeld en pictogram. Voor de rest werkt het eigenlijk hetzelfde.

Let wel op dat er bij “pictogram” nog steeds grotere foto’s worden getoond. Als je kiest voor “groot”, zie je echt alleen grote afbeeldingen.

Als je op een bepaalde foto klikt in je Google-resultaten, zie je aan de rechterkant meer informatie over de afbeelding. Als je precies wilt weten hoe groot de afbeelding is, houd dan de cursor stil op de afbeelding. Rechtsonder zie je hoe groot de resolutie van de afbeelding precies is.

iPad Pro Google Afbeeldingen
Selecteer eenvoudig formaat, kleur, type, tijd of gebruiksrechten via Tools. (Afbeelding: Google)

Zo zoek je de ideale foto

Wil je naar het artikel waarin de afbeelding staat, dan hoef je alleen maar op de foto op Google te klikken. Wil je echter alleen de foto op ware grootte zien, dan is hier een speciaal trucje voor.

  1. Klik met je rechtermuisknop op de foto
  2. Selecteer ‘Adres van de afbeelding kopiëren’
  3. Plak het adres in de URL-balk en druk op Enter

Je ziet nu de ware grootte van de afbeelding. Wil je de afbeelding opslaan? Klik dan met de rechtermuisknop en selecteer ‘Afbeelding opslaan als’. Nu is de foto terug te vinden in jouw map naar keuze. Houd er wel rekening mee dat je niet zomaar elke foto kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een eigen website, omdat sommige afbeeldingen auteursrechtelijk beschermd zijn.

Andere opties

Naast de grootte zijn er nog een aantal andere opties in Google om je zoekopdracht te specificeren. Zo kun je kiezen welke kleur je wilt zien, wanneer de afbeelding is gemaakt en wat de gebruiksrechten zijn. De ene afbeelding is bijvoorbeeld vrij te gebruiken onder de voorwaarden van Creative Commons, terwijl je voor een andere afbeelding een licentie nodig hebt.

Een andere handige optie is dat je kunt kiezen wat voor soort afbeelding je wilt hebben. Je hebt de keuze uit clipart, lijntekeningen en gifjes.

Google verbetert nu je grammatica dankzij deze functie in Search

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen