Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 29 jan 2019

Desastreuze FaceTime bug Apple maakt spionage mogelijk

Apple heeft tijdelijk Group FaceTime uitgezet op zowel macOS als iOS. Dat is de gloednieuwe mogelijkheid om met een groep te videobellen. Allemaal leuk en aardig, tot er een groot beveiligingslek in bleek te zitten.

Group FaceTime

Een bug zorgde er namelijk voor dat men de ander stiekem kon afluisteren, simpelweg door diegene te bellen. Nog voor de ander de telefoon oppikte, kon de beller al luisteren naar wat de ander aan het doen was.

Hoe dat werkte? Je kon jezelf toevoegen aan een FaceTime-gesprek voor de ontvanger opnam. Daardoor dacht de app dat het een actieve call was en werd de ontvanger geforceerd om audio op te nemen en te versturen. Nog voor diegene dus überhaupt bewust deelnam aan het gesprek.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Apple greep gelukkig snel in door de feature aan haar kant meteen uit te zetten. Voor de meeste gebruikers is het lek dan ook nu gedicht, al zijn er nog steeds gebruikers die beweren dat ze nog steeds van de bug misbruik kunnen maken. Dat komt echter waarschijnlijk doordat Apple het proces voor meerdere servers moet herhalen.

Later deze week gaat de techgigant de bug aan beide kanten verhelpen met een software-update. Tot dan is het wellicht verstandig om FaceTime uit te zetten in je instellingen. Het is onduidelijk hoe lang de bug onopgemerkt is gebleven. Group FaceTime was vanaf 30 oktober beschikbaar, met de introductie van 12.1.

Zelfs de Amerikaanse politiek grijpt in. Andrew Cuomo, gouverneur van New York, waarschuwde de inwoners van zijn stad voor de bug: “De FaceTime-bug is een grote inbreuk op privacy, waardoor vele New Yorkers risico lopen. In het licht van deze bug adviseer ik hen de FaceTime-app uit te schakelen totdat een oplossing beschikbaar is gemaakt. Ik dring er bij Apple op aan om dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Desastreuze FaceTime bug Apple maakt spionage mogelijk
Sluiten