Daniel Koster
Daniel Koster Gaming 29 jul 2016

Gaming WANT: dé redenen waarom GTA 5 nog steeds de sh*t is

Je zult vast wel doorhebben dat (bijna) iedereen gamet. En terecht! Het zorgt voor de nodige ontspanning, het is competitief en er wordt simpelweg veel vette sh*t gemaakt. Maar niet iedereen is op zoek naar die hard gamenieuws waar daadwerkelijk alles wordt behandeld. Om alleen te laten zien wat écht tof is zijn wij samen met Pixelcake de wekelijkse rubriek Gaming WANT gestart. Markeer dan ook iedere vrijdag ‘Gaming WANT’ in je agenda. Wij weten nou eenmaal ook van ‘game-wanten’ en laten je weten waarom GTA 5 nog steeds dé game is om te spelen.

GTA 5 is alweer 3 jaar oud!

Wat is de tijd gevlogen. Het lijkt als de dag van gisteren, maar drie jaar geleden verschijnt Grand Thef Auto V, beter bekend als GTA 5, op de PlayStation 3 en Xbox 360. Een jaar daarna kwam de game opnieuw uit, maar toen op de Xbox One en PlayStation 4. Begin 2015 waren pc-eigenaren aan de beurt. En nu, na bijna drie jaar, is GTA 5 nog altijd alive and kicking. En terecht. Er valt nog altijd een berg te doen en te beleven. Wij zetten in deze WANT Gaming dan ook uiteen waarom GTA 5 nog steeds de sh*t is. Voor hen die het nog nooit hebben geprobeerd, maar ook zeker voor gamers die het jaren geleden hebben gespeeld!

Alsof je in de echte wereld rondloopt

Het knappe van GTA 5 is dat er na al die jaren en verbeteringen in techniek geen enkele game voorbij is gekomen die zo’n goede open wereld op het beeldscherm weet te toveren. Niet alleen is de wereld van het spel met Los Santos als stralend middelpunt enorm groot, er zit ook nog veel variatie. Het ene moment rijd je over de GTA V-versie van de Walk of Fame, het andere moment bevind je je op het strand en daarnaast heb je nog zeer uitgebreid stuk waar de natuur schittert. GTA 5 is zo’n game waar je eigenlijk nooit op raakt uitgekeken.

Visueel nog altijd om van te smullen

Zeker op de nieuwere platformen ziet de game er nog altijd goed uit. Ga maar eens de hoogste plek in de game opzoeken en geniet van het uitzicht. Of pak een straaljager en vlieg vanuit de first person modus met een enorm hoge snelheid onder bruggen door. De game kent zowel een goed gevoel voor snelheid als detail en dat samen zorgt er voor dat er eigenlijk geen maat op GTA 5 staat.

De lekkerste deunen knallen uit de speakers

Een ander belangrijk punt van de succesformule is de muziek in de game. Wanneer je je in een voertuig bevindt, kun je genieten van het diverse aanbod aan radiostations. Elk station kent zijn eigen muziekstijl, waardoor er voor ieder wat wils is. Bovendien is het een uitstekende kans om kennis te maken met muziekstromen waar je daarvoor wellicht niks mee had. Daarnaast maakt de game ook gebruik van filmmuziek, die zich aanpast naar de situatie waar je je in bevindt. Voornamelijk wanneer je missies doet komt deze sfeermuziek uitstekend om de hoek kijken en brengt het het geheel naar een hoger niveau.

Te land, te zee en in de lucht

GTA 5 neemt je overal mee naar toe. Als jij zin hebt om een helikopter te pakken, daarmee rond te vliegen en er met een parachute uit te springen, dan kan dat. Ben jij liever iemand die een luxe jacht pakt, de zee op vaart en vervolgens met een duikpak de rijke onderwater wereld gaat verkennen, dan kan dat. Of ben jij liever iemand die in een luxe sportbak langs de zee een roadtrip wil maken, dan kan dat ook. Het zijn drie elementen die enerzijds losstaan, maar anderzijds ook perfect bij elkaar passen.

Lekker klooien

Toch is dé reden dat GTA 5 nog de shit is de mogelijkheid om in de wereld te gaan klooien. In de meest simpele vorm is dat een kwestie van politie-agentje pesten, maar dan met flink wat geweld. Begin gewoon een oorlog tegen de lokale agenten en kijk hoe lang je het vol kunt houden. Minstens zo boeiend is het om op de snelweg een file te veroorzaken en dan wat mijnen te laten ontploffen en te zien hoeveel chaos daar uit kan komen. En dan heb je ook nog de optie om met motoren fantastische stunts uit te halen. De mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos.

De online wereld is een compleet nieuw feest

Dit alles kun je in de singleplayermodus doen, maar er is ook de optie om online te gaan en daar kijken wat je allemaal kunt bewerkstelligen. GTA Online speelt zich af in dezelfde wereld als GTA, maar is qua gevoel compleet anders. Zonder plan rondlopen is er nauwelijks bij, want voordat je het weet komt een straaljager met een airstrike over je heen vliegen. Wel kun je je eigen imperium online opbouwen en uiteindelijk de eigenaar worden van gebouwen, luxe jachten en de meest dikke auto’s. Het leven van een crimineel gaat in GTA 5 zeker over rozen.

Door updates blijft de game boeiend

Bovendien blijft de wereld van GTA Online constant in beweging. Ontwikkelaar Rockstar blijft voor de nieuwe versie van de game (de Xbox 360- en PlayStation 3-variant dus buiten beschouwing gelaten) updates uitbrengen. Daarbij kun je denken aan nieuwe voertuigen en kledingstukken, maar ook compleet nieuwe stukken content. Een jaar geleden kon je met een bende bijvoorbeeld fantastische overvallen plegen in de Heist-update en onlangs is er een Stunt-update bij gekomen die je de optie geeft om aan fantastische stuntraces mee te doen.

Kortom, GTA 5 is na ruim drie jaar nog altijd alive and kicking. Het is een game die je zeker eens geprobeerd moet hebben en als je ‘m bijvoorbeeld al een jaar niet meer hebt gespeeld, dan is dit het moment om de online wereld her te bezoeken en te zien wat er allemaal nieuw is. Dat gaan wij in ieder geval zeker doen. Game ze!

Reageer op artikel:
Gaming WANT: dé redenen waarom GTA 5 nog steeds de sh*t is
Sluiten