Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 27 apr 2018

WANT Guide: dit is bellen via wifi en zo gebruik je het

Ondanks dat we bijna overal wel mobiel netwerk hebben komt het toch nog wel eens voor dat het signaal niet overal even sterk is. In het slechtste geval is het netwerk-signaal bij je thuis zwak. Gratis bellen via wifi is dan de oplossing. We praten je hier helemaal over bij en geven je direct wat tips over hoe zelf bellen via wifi te gebruiken.

Wat is bellen met wifi?

Wanneer het signaal van je mobiele netwerk zwak is of er helemaal geen signaal is kun je gebruik maken van je wifi om te bellen. Je telefoon kan automatisch overschakelen naar een wifi-netwerk om telefoongesprekken te kunnen ontvangen en om zelf te kunnen bellen.

Het mooie aan bellen met wifi is dat er, als het goed is, geen verschil te bemerken is met bellen via het mobiele netwerk. Als je de juiste instellingen op je telefoon hebt geactiveerd dan zal je telefoon, wanneer het signaal van het mobiele netwerk te zwak is, automatisch overgaan op wifi voor telefoongesprekken.

 

Hou wel in gedachten dat het wel afhankelijk is van je telefoon en je netwerk-provider hoe naadloos je telefoon overschakelt van het mobiele netwerk naar wifi tijdens het bellen. Het kan zijn dat je telefoongesprek even stilvalt of zelfs wegvalt, al is dit natuurlijk niet de bedoeling.

Check eerst bij je provider hoe het zit

Verschillende netwerk-providers hebben verschillend beleid ten opzichte van het bellen via wifi. Het is dus belangrijk welke regeling hierover jouw provider hanteert. Bij sommige providers moet je extra betalen voor de optie van bellen via wifi en bij anderen moet je eerst wat extra handelingen verrichten het mogelijk te maken.

Wanneer je bellen via wifi inschakelt is het belangrijk de algemene voorwaarden van je netwerk-provider hierover even goed door te lezen. Meestal wordt het lezen van de kleine lettertjes gemakshalve geskipt. Deze keer is het belangrijk ze wel te lezen omdat je niet onverwachts voor kosten wilt komen te staan. Een hoge telefoonrekening is nooit een leuke verrassing. Daarnaast staat in sommige voorwaarden bijvoorbeeld ook dat bellen met wifi in het buitenland niet werkt.

Netwerk-providers beslissen op welke telefoons ze bellen via wifi ondersteunen. Het kan dus zijn dat het wel mogelijk is om te bellen met wifi met jouw telefoon, maar dat je provider dit niet ondersteunt. Dheck dus ook bij je netwerk-provider of die deze optie ook voor jouw telefoon mogelijk maakt.

bellen via wifi

Wifi bellen aanzetten op een iPhone

Het is niet moeilijk om bellen met wifi te activeren op je iPhone. Wel moet voor deze optie een iPhone 5C hnebben of een recenter model met iOS 10.2 of hoger. Let op! Wanneer je netwerk-provider geen bellen met wifi voor jouw toestel ondersteunt dan zul je deze optie niet kunnen aanvinken op je telefoon.

Ga naar ‘Instellingen‘ > ‘Telefoon‘ > ‘Bellen via wifi‘. Zet de functie ‘Bellen via wifi’ aan.

Het vervelende is dat sommige providers deze instelling ergens anders laten terugkomen. Kun je het niet vinden, raadpleeg dan je provider voor hulp.

Een misvatting over bellen met wifi is dat het gratis is. Dat is het dus niet!

Dit geldt ook voor het aanzetten van bellen met wifi met een Android toestel. Bij Android-stoestellen zit de functie meestal ook ergens verstopt bij de instellingen van de Telefoon-app.

Wat moet dat kosten?

Een misvatting over bellen met wifi is dat het gratis is. Dat is het dus niet! Zelfs wanneer je je eigen wifi-netwerk gebruikt gaan de gebruikte belminuten gewoon van je maandelijkse belbundel af. De regels hiervoor zijn hetzelfde als voor bellen met 4G.

bellen via wifi

Je betaalt alsnog voor je telefoongesprekken doordat de wifi-verbinding alleen contact maakt met de telefoonmast. Vanaf daar gaat je belletje nog steeds via het reguliere netwerk van de provider. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn aangezien de belbundels tegenwoordig ook vaak onbeperkt zijn.

Bellen via wifi is het bellen van de toekomst

Er wordt gezegd dat de toekomst van telefoongesprekken bellen via wifi of 4G is. Mocht het wifi-signaal in je huis nou niet zo sterk zijn, check dan hier de beste tips om de verbinding beter te maken.

Reageer op artikel:
WANT Guide: dit is bellen via wifi en zo gebruik je het
Sluiten