Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Gadgets 28 apr 2018

WANT: Gumshoe sneakers gemaakt van gerecycled kauwgom van de Amsterdamse straten

De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën van dit moment. Ons hoge consumptiepatroon eist zijn tol op de wereld waarin we leven. Gelukkig zijn er steeds meer merken die op zoek gaan naar duurzame alternatieven voor het maken van hun producten. Neem bijvoorbeeld Gumshoe; een paar sneakers gemaakt van gerecycled kauwgom uit Amsterdam.

De eerste keer dat kauwgom en sneakers wél samengaan

Als je over straat loopt en omlaag kijkt is het bijna niet mogelijk om niet ergens kauwgom op de grond te zien. Velen van ons gooien dit plakkerige snoepje op staat als de smaak er eenmaal af is. Dat de afbraaktijd van kauwgom minimaal 20 jaar is, daar staat eigenlijk bijna niemand bij stil.

Er zijn nu drie bedrijven samengekomen om sneakers te maken waarvan een van de gebruikte materialen gerecyclede kauwgom is uit Amsterdam. De sneakers hebben de toepasselijke naam ‘Gumshoe’ gekregen. De gerecyclede kauwgom is een materiaal dat wordt ontwikkeld door het bedrijf Gumdrop en wordt Gum-Tec genoemd. Gum-Tec bestaat voor 20 procent uit kauwgom.

Gumshoe heeft Amsterdamse roots

De kauwgom die wordt gebruikt voor de schoenen wordt van de Amsterdamse straten geschraapt. Ieder jaar wordt er in onze hoofdstad bijna 1,5 miljoen kilo van het kleverige snoepje op straat gegooid. Voor het maken van vier paar sneakers is ongeveer een kilo van het snoepje nodig. Genoeg kauwgom op de Amsterdamse straten dus om zowel alle inwoners van Amsterdam als Utrecht van een vers paar sneakers te voorzien.

Gumshoe

It’s all about the details

Een toffe feature aan de Gumshoe is dat hij niet alleen is gemaakt van gerecyclede kauwgom, maar dat hij ook nog eens ruikt naar een enorm zoet gommetje. Daarnaast hebben de sneakers ook een toepasselijke mierzoete kleur. En nog een tof detail: als je goed kijkt herken je de plattegrond van Amsterdam op de schoenzool.

Gumshoe

Wil jij deze fijne sneakers straks aan je voeten hebben? Laat dan je mailadres achter op de website van het project. De sneakers zijn vanaf juni verkrijgbaar voor 190 euro. Is roze niet echt je kleur? No worries, er komen ook andere kleuren beschikbaar. Check trouwens ook even deze heerlijke duurzame retro sneakers van Veja.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WANT: Gumshoe sneakers gemaakt van gerecycled kauwgom van de Amsterdamse straten
Sluiten