Daniel Koster
Daniel Koster 28 okt 2016

The wild wild Netherlands? Gunhand is een woeste western van Nederlandse bodem

Een western die in Nederland wordt gefilmd, dat kan toch niet? Fout! Een drietal Nederlandse creatievelingen werkt namelijk aan Gunhand, de eerste Nederlandse western. Die moesten wij spreken.

Mannen, stel je even voor?

“Wij zijn David van der Meijde (Director of Photography voor Gunhand), Rey Agaoglu (Regisseur en Schrijver van Gunhand) en Michel Volwater (producent van Gunhand).

Jullie werken aan ‘Gunhand’, wat gaat die film zo tof maken?

David: “Ik denk dat de dynamische cameravoering een nieuwe twist aan het western genre gaat geven. Sowieso het feit dat we ook een deel in ons kikkerlandje gaan draaien maakt ‘m bijzonder. Hopelijk wordt dit echt een stukje filmgeschiedenis.”

Michel: “Wat ook tof is, is dat wij onze backers echt betrekken bij het proces. Als we gaan draaien gaan we wekelijks video’s uitbrengen over de vorderingen van de productie. Daarnaast geven wij een kijkje hoe een film zoals Gunhand gemaakt zal worden. We zijn er nog niet uit of we dat in de vorm van een aantal in-dept video’s of een mini-documentaire doen. We gaan niet alleen een film maken, maar bieden een gehele ervaring aan.

En we hebben leuke beloningen voor onze backers. Zo komt voor zes euro je naam op de aftiteling en voor tweehonderd euro een wanted-poster met je gezicht erop in de film mét een misdrijf ‘naar keuze’! Voor zevenhonderd euro krijg je een rolletje als figurant. Alle mogelijkheden staan op de crowdfundingwebsite. We hebben ook een early bird waarbij je ons feedback kunt geven tijdens de post-productie. Geen paypal of creditcard? Via onze website kun je met je bankrekening doneren.”

Vertel eens iets over de verhaallijn?

Rey: “Het verhaal speelt zich af in Amerika, 1871. Joe Ledbetter was ooit een beruchte huurmoordenaar, bekend als ‘Lightning Joe’. Hij zwoor zijn gewelddadige verleden achter zich te laten toen hij met Kate trouwde.

Hun rustig leventje wordt helaas verstoord wanneer ‘The Savage Mining Company’ onder leiding van de bandiet Frank Vermillion het echtpaar van hun land wil verjagen. Om de situatie nog erger te maken hebben Kate en Joe te maken met een gewonde US Marshall die hun bijstaat in de strijd. Zal Joe zijn oude belofte richting zijn vrouw hiervoor moeten breken? En hoe lang duurt het voordat men achter zijn ware identiteit komt?”

De film is een western. Hebben jullie goede namen voor jezelf als jullie in het vroegere, wilde westen hadden geleefd?

David: “Trickshot Dave”
Rey: “Rowdy Rey”
Michel: “Michel ‘the Thinker’ Volwater”

Welke westerns raden jullie anderen aan?

David: “Persoonlijk ben ik fan van ‘Open Range’, ‘The Revenant’ en ‘Django Unchained’.

Wat ik mooi aan Open Range vind is dat-ie puur om de personen en emoties gaat. Het verhaal is klein, maar er zitten vele lagen van emotie in. Bij The Revenant vond ik het vooral prachtig hoe ze gebruik hebben gemaakt van het natuurlijke licht en de poëtische storytelling. ‘Django Unchained’ is pure ‘Tarentino madness‘, de over-de-top bloed fonteinen en bizarre karakters zijn gaaf.”

Michel: “Voor mij zijn het ‘Once Upon a Time in the West’ en ‘Django Unchained’. Once Upon a Time in the West is een lange zit, maar is volgens mij een goed voorbeeld hoe een klassieke western moet zijn. Dit was ook één van de laatste films die werd gemaakt voordat de glorietijd van de western ten einde kwam. Django Unchained omdat het een western is die ik ontzettend tof vind en het laat zien dat er nog steeds een publiek is voor een western.”

Rey: “Ik vind Unforgiven een belangrijke film in het genre. Een beetje traag, maar de film laat zien hoe het er toen écht aan toeging. De personages reageren op een realistische- en menselijke manier op de moeilijke situaties die het leven in het Wilde Westen met zich meebracht.”

Wat maakt een western te gek?

David: “Buiten het feit dat deze films vrijwel altijd mooi zijn qua look en feel, is het een interessant tijdperk. In die tijd kon je echt als Europeaan emigreren naar Amerika en daar een wild stuk land je eigendom maken. Dat is nu natuurlijk niet voor te stellen.”

Michel: “Westerns hebben als setting een goede balans tussen de beschaafde wereld en de ongerepte natuur die ongenadeloos is. Daarnaast kan je ook hedendaagse problemen via een western aan de kaak stellen. Toen was er ook sprake van massa-immigratie en hoe de maatschappij moest omgaan met nieuwe technologie. Zo kun je film gebruiken om de maatschappij een spiegel voor te houden.”

Rey: “Westerns kunnen heftig zijn. De situaties waar mensen toen in terecht kwamen waren vaak precair en gevaarlijk, maar ook spannend. Er was veel te winnen, maar ook veel te verliezen (zoals je eigen leven of dat van je geliefden).”

Denken jullie dat deze film de Nederlandse filmindustrie meer op de internationale kaart kan zetten?

Rey: “Dat is wel de bedoeling. De Nederlandse producties zijn toch vaak romcoms en er worden weinig serieuze films gemaakt. Hopelijk kunnen we daar verandering in brengen.”

Michel: “We zien de crowdfunding ook als een statement, het moet ook binnen Nederland mogelijk zijn om een internationale film te kunnen maken. Helaas is er weinig steun voor Engelstalige films binnen Nederland. Dit is jammer, want als je een grotere doelgroep kan bereiken, is de kans groter om er winst uit te halen. Het is prima dat er romcoms worden gemaakt want daar is ook behoefte aan. Alleen vind ik het jammer dat het er zoveel moeten zijn en vaak met een mager verhaal.”

Is de film meer iets voor mannen, of ook voor vrouwen?

Rey “Allebei. Buiten de nodige stoere kerels is er ook een sterk vrouwelijk hoofdpersonage, hopelijk zal ze sympathie en bewondering van het publiek krijgen.”

Jullie hebben rond de honderdduizend euro nodig, vanwaar zo’n bedrag?

Michel: “Voor crowdfunding is dit een aanzienlijk bedrag, maar voor een speelfilm is het weinig! Een beetje tegenstrijdig. We noemen dit Plan C en met dit bedrag kunnen wij de film maken, maar hier en daar zullen we een compromis moeten sluiten. Hoe meer geld we hebben hoe minder compromissen wij hoeven te maken en hoe beter wij de film kunnen maken.

Na de Crowdfunding Campagne begint een traject waarin we aankloppen bij filmfondsen en andere investeerders. Onze positie is sterker in die gesprekken als we zelf ook mee kunnen financieren, vandaar eerst de crowdfunding-campagne.

Zo zijn er regelingen binnen het Nederlands Filmfonds om producenten en regisseurs die aan hun eerste of tweede speelfilm werken te ondersteunen. Rey en Michel komen daarvoor in aanmerking, maar je moet wel eerst een deel van de financiering hebben geregeld voordat je daarvoor in aanmerking kunt komen.”

Dat bedrag is niet hoog voor een film. Hoe kun je met een klein budget toch een hoogwaardige film produceren?

Rey: “We werken met een kleine, hechte crew en Gunhand is ook geen verhaal waar honderden extra’s in voorkomen. Ook is het altijd van groot belang om goed te plannen zodat er geen geld wordt verspild. Soms word onderschat hoe je als filmmaker handiger en creatiever wordt als je gewend bent om met kleinere budgetten te werken.”

Zijn er bijzondere filmtechnieken die jullie gebruiken? Special effects? Andere zaken?

David: “Jazeker, tot nu toe hebben we onder andere gebruik gemaakt van set-extentions. Dat houdt in dat we soms digitaal een andere achtergrond toevoegen in het beeld.”

Wat voor andere projecten zitten eraan te komen van jullie kant af?

David: “Ik ben al twee jaar bezig met een script schrijven voor een fantasy film. Dus als dit project is afgerond, wordt dat het volgende.”

Michel: “Er zijn plannen om een aantal korte films te maken, maar dat is afhankelijk van hoelang we bezig zijn met Gunhand. De productie van Gunhand gaat minimaal zes maanden duren, dus het duurt nog even voordat ik met een nieuw project kan starten. Mijn eerst volgende project zal een korte scifi-film zijn.”

Kunnen jullie als laatste smaakmaker nog iets uit de doeken doen omtrent de (inhoud van de) film dat nog niemand weet?

“Buiten de dreiging van de bende zal er ook een drie-strijd zijn tussen Kate, Joe, en de gewonde US marshall. Een conflict tussen the good, the bad and the authority.”

Deze film wordt volgens ons écht de sh*t. Wil jij meehelpen de film werkelijkheid te maken en wellicht zelf in de film spelen? Dat kan via Indiegogo of de Gunhand-website. Succes mannen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
The wild wild Netherlands? Gunhand is een woeste western van Nederlandse bodem
Sluiten