SharkGuard: elektrisch veld beschermt haaien tegen hun grootste bedreiging

Tech Wesley Akkerman 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Verschillende vissoorten, waaronder haaien, worden jaarlijks onbedoeld gedood door de visindustrie. Vissers gooien hun net uit in de hoop vissoort x te vangen, maar ondertussen komen er dus ook andere soorten mee naar boven. En dat moet stoppen, want dat is funest voor het milieu. SharkGuard moet de oplossing bieden.

Nee, SharkGuard is geen nieuwe VPN. Dit is een middel om ervoor te zorgen dat vissers minder haaien en andere diersoorten vangen. Uit onderzoek blijkt dat er ontzettend veel vissoorten onbedoeld het loodje leggen in de visindustrie. Dat is problematisch, aangezien een deel daarvan met uitsterven bedreigd wordt.

Minder haaien vangen

SharkGuard zorgt er nu al voor dat diezelfde vissers tot negentig procent minder haaien vangen. Dat gebeurt door één van hun zintuigen als het ware te misbruiken. Ze jagen namelijk op basis van hun elektroreceptoren. En het zijn die recepteren die door het apparaatje verstoord worden, waardoor het jagen dus niet lukt.

Een haai
Een haai aan het zwemmen (Afbeelding: Pixabay)

Vissers kunnen niet voorkomen dat haaien, roggen en andere roofdieren achter dezelfde vissen aangaan als zij. Maar ze kunnen de dieren zodoende wel op afstand houden. De SharkGuard is een kleine straalzender die korte, elektrische stoten afgeeft. Onschadelijk voor tonijn, maar deze roofdieren blijven dus op afstand.

In de praktijk

Het onderzoek naar de SharkGuard is vorig jaar uitgevoerd door twee boten in Frankrijk te voorzien van de zenders. De boten beschikken over 22 longlines en achttienduizend haken; ze maakten in totaal elf ritjes. En wat bleek: ze vingen tot 91 procent minder haaien en tot 71 procent minder reuzenmantas.

Dat terwijl de vangst verder nagenoeg onaangetast bleek. Voordat deze technologie breed uitgezet kan worden, dienen wetenschappers eerst nog wat aan de oplaadtijd en kosten te doen. Vissers moeten de accu’s van de zenders namelijk vaak opladen. En een set van tweeduizend zenders kost al gauw tweeduizend dollar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Current Biology

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen