Haal het kind in je naar boven met het speelgoed van vroeger én nu

Vroeger was alles beter. Tenminste, zo luidt het credo. Maar is dat wel echt zo? Wij namen een aantal dingen van vroeger onder de loep en zetten die tegenover huidige variant.

[listicle]

Bouwen

[/listicle]

Toen: LEGO

LEGO heeft voor velen een speciaal plekje in het hart. Er ging weinig boven uren bouwen aan een meesterwerk. En wee je gebeente als het te vroeg werd opgeruimd. Je creatie moest minimaal twee weken in de woonkamer staan op een prominente plek. Ah, sweet memories.

Nu: LEGO Boost

Coderen wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Onder het mom ‘jong geleerd, oud gedaan’ worden steeds meer kinderen op jonge leeftijd geconfronteerd met het leren van deze taal. Vandaar dat met LEGO spelen nu wordt gecombineerd met coderen. Zo komen creaties letterlijk tot leven.

[listicle]

Gameconsoles

[/listicle]

Toen: de Nintendo NES

Ja ja, de Nintendo Entertainment System of zoals we ‘m in de volksmond noemen: de Nintendo NES. Wat een klassieker. Als je het vergelijkt met wat gameconsoles nu kunnen is het behoorlijk primitief, maar wat was het heerlijk. Op deze klassieke console maakten we kennis met onder andere Donkey Kong en Super Mario.

Nu: de Nintendo Classic Mini NES

De rentree van afgelopen jaar was voor de Nintendo Classic Mini NES. Het is waarschijnlijk vooral de nostalgie die ervoor zorgde dat het (weer) een hit werd.

[listicle]

Games

[/listicle]

Toen: Tetris

Blokken stapelen klinkt niet boeiend, maar wat was Tetris een zenuwslopend spel. Of dat iets te maken had met de soundtrack? Neuh… Wij gingen in ieder geval nergens heen zonder ons Tetris-spel onder onze armen.

Nu: smartphone

Laten we wel wezen, veel kinderen beschikken over een eigen smartphone of pakken de tablet of smartphone van hun ouders. Wat zij spelen? Wat dacht je van Candy Crush, Clash of Clans en Battle Camp? En zoals bij ons Tetris overal mee naartoe ging, is dat ook het geval met de tablet en smartphone.

[listicle]

Bordspellen

[/listicle]

Toen: Dokter Bibber

Eén van de bordspellen die wij vroeger fascinerend vonden was Dr. Bibber. Je voelde je al snel een echte dokter. En wat baalde je als het niet lukte om dat stomme geluksbot los te krijgen.

Nu: Mouthguard Challenge

Zoals wij vroeger gefascineerd waren door botten en dokter worden, kun je je nu wagen aan de Mouthguard Challenge. Perfect als je je eigen gebit, of dat van je vrienden, beter wilt bekijken.

[listicle]

Naar buiten

[/listicle]

Toen: Buitenspelen

Man, wat hebben wij veel buiten gespeeld vroeger. Skaten, tikkertje, hutten bouwen, in bomen klimmen, wat een heerlijke tijd. Als je niet wist wat je moest doen, vroeg je bijna automatisch of je naar buiten mocht óf gaven je ouders deze suggestie.

Nu: Buitenspelen

Tegenwoordig gaat het er iets anders aan toe. Uiteraard zijn er nog steeds kinderen die buiten spelen, het zijn er naar ons idee alleen minder dan vroeger. Niet gek, er zijn zoveel dingen die kinderen tegenwoordig binnen kunnen doen. De enige manier waarop kinderen weer massaal naar buiten gingen kwam door Pokémon Go.

Oud versus nieuw

Wat je voorkeur ook heeft, het gaat er natuurlijk om dat je het naar je zin hebt. Aan de ene kant vinden wij het fantastisch dat kinderen leren coderen en dat ook hun LEGO-creaties tot leven komen. Aan de andere kant hebben wij het idee dat wij meer onbezonnen buiten speelden. Ach, c’est la vie niet?

Reageer op artikel:
Haal het kind in je naar boven met het speelgoed van vroeger én nu
Sluiten