Rutger Houweling
Rutger Houweling Tech 1 sep 2014
Leestijd: 2 minuten

Hacker bemachtigt via iCloud honderden naaktfoto’s van beroemdheden

Oeps! Een hacker heeft het voor elkaar gekregen om honderden naaktfoto’s van vrouwelijke beroemdheden zoals die van Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst, Kate Upton en Ariana Grande te bemachtigen. En dan maar denken we dat online alles goed kunnen beveiligen. De foto’s werden voor het eerst op het beroemde webforum 4chan geplaatst.

Ondanks dat Apple het nog niet heeft bevestigd claimen 4chan-gebruikers dat de foto’s via iCloud-accounts zijn bemachtigd. Op deze accounts wordt alle content van bijvoorbeeld een iPhone, iPad en Mac gesynchroniseerd. Foto’s die met een iPhone worden gemaakt worden vaak automatisch in de iCloud van een gebruiker gezet. Door de jaren heen is er al veel kritiek geweest op de beveiliging van iCloud. Ook nu wordt dit weer bevestigd. Apple zal hier de komende tijd dus goed in moeten investeren. De deal met IBM zal een goede eerste stap zijn.

Op Twitter gaat het uiteraard los. Een aantal beroemdheden zoals Jennifer Lawrence en Kate Upton geven toe dat de naaktfoto’s echt zijn. Ariana Grande geeft weer aan dat de gelekte foto’s nep zijn. Denk wel goed na voordat je de foto’s doorplaatst, want een woordvoerder van Jennifer Lawrence heeft aangegeven stappen te ondernemen bij iedereen die de foto’s hebben gepubliceerd.

De volledige lijst met namen waarvan pikante foto’s zijn gelekt is hier te bekijken mocht je daarin zijn geïnteresseerd. Het is duidelijk dat het hier om een groot hackschandaal gaat. Onlangs werden er nog meer dan een miljard inloggegevens door Russische hackers buitgemaakt. Deze gegevens werden alleen niet openbaar gemaakt en vooral ingezet om spam mee te verspreiden.

Als de hacker uiteindelijk wordt gepakt zal hij of zij het zwaar te verduren krijgen. In 2012 publiceerde een hacker foto’s van beroemdheden zoals Mila Kunis en Scarlett Johansson die hij uit de e-mailaccounts van deze personen haalde. Hij is voor tien jaar veroordeeld. Denk ten eerste dus goed na of je naaktfoto’s van jezelf maakt en ten tweede denk goed na waar je ze opslaat. Op je lokale harde schijf lijkt de meest logische plek, maar dan moet je uitkijken dat je je computer nooit onbemand laat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hacker bemachtigt via iCloud honderden naaktfoto’s van beroemdheden
Sluiten