Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 9 aug 2019

Hackers hebben er baat bij als jij gelukkig bent: dit is waarom

We snappen allemaal wel dat je niet zomaar geld moet gaan overmaken aan een Nigeriaanse prins die van plan is om zijn erfenis aan jou te gunnen. Maar dat is natuurlijk maar een simpele vorm van phising, hacking of andere termen die hiermee te maken hebben. Er zijn echter voorbeelden van hackers die een stuk handiger te werk gaan. En onderzoekers zijn er nu achter gekomen dat slachtoffers het beste geneigd zijn om in de vallen te trappen wanneer ze in een goede bui zijn.

Hackers blij met blije slachtoffers

Dit is naar voren gekomen uit onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Florida in combinatie met Google. Zij hebben onderzoek gedaan met 158 deelnemers. Aan hen werd verteld dat zij 3 weken lang geobserveerd werden om te zien hoe zij gebruik maakten van het internet. In de realiteit kregen ze elke dag een phising email en konden ze zien of er op geklikt werd. Deze mails werden gemaakt op basis van grote phising emails die Google had onderschept.

Hackers (Bron: Fotis Fotopoulos)

Daaruit bleek dat de deelnemers die te maken hadden met stress of druk veel beter konden ontdekken of een email echt was of dat het gevaarlijk was om op de links te klikken. Die status in je psychologie zorgt er voor dat je namelijk veel meer argwaan hebt en niet alles voor lief neemt. De deelnemers die iets beter in hun vel zaten, klikten eerder. Dat heeft er weer mee te maken dat je als blij persoon je minder druk maakt en dus eerder in de vallen trapt.

Dus als je fluitend door het zonnetje loopt en denkt dat alles helemaal top is, dan moet je voortaan bij het openen van je email net wat meer gaan opletten. Voordat je het weet ga je in de fout. Meer over hacken? Kijk dan hier.

CNET

Reageer op artikel:
Hackers hebben er baat bij als jij gelukkig bent: dit is waarom
Sluiten