Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Popsci 18 sep 2020

Tijdens Halloween is er een zeldzame blauwe maan te zien

Halloween belooft dit jaar een bijzonder feest te worden. Niet alleen vanwege social distancing, maar ook vanwege de bijzondere maan.

Halloween is een bijzonder feest dat de laatste jaren steeds meer wordt gevierd in Nederland. Kinderen gaan langs de deuren om snoep te vragen en mensen de stuipen op het lijf te jagen, terwijl de volwassenen kunnen genieten van feestjes met vaak weinig verhullende pakjes waarbij ze eruitzien als een griezelfiguur, voor zover ze dat in het normale leven al niet zijn.

Een blauwe maan tijdens Halloween

Wat Halloween dit jaar extra bijzonder maakt, is een blauwe maan. Een rode bloedmaan zien we wel eens, maar ook een blauwe maan is bijzonder. Al worden er met die naam twee verschillende types maan aangeduid. De eerste is wanneer er twee volle manen zijn in een kalendermaand. Dit is vrij bijzonder aangezien de laatste keer dat dit gebeurde alweer in maart 2018 was.

De tweede definitie wordt gebruikt om de derde van vier manen in een seizoen aan te duiden. Ook dat komt niet zo vaak voor. De volgende komt volgens wetenschappers pas weer voor op 22 augustus 2021, meldt Unilad.

Blauw, maar toch niet

De blauwe maan waar we dus over praten is de eerste. En hoewel het heel erg bijzonder is, is het toch wel een soort van anticlimax. Het hemellichaam verandert namelijk niet van kleur, zoals bij een bloedmaan wel gebeurt. Een blauwe maan kan wel voorkomen, maar dit is echt heel zeldzaam. Hiervoor zijn deeltjes stof of rook nodig die het zicht wat vertroebelen.

Desondanks moet je vooral gewoon gaan genieten van het hemellichaam. Want een volle maan tijdens Halloween is natuurlijk perfect! Daarnaast komt een blauwe maan niet zo heel vaak voor. Om precies te zijn is dat zeven keer per negentien jaar. De volgende keer dat er een op Halloween zal zijn is in 2039. De vorige keer dat dit gebeurde was in 1944. Halloween vindt elk jaar plaats op 31 oktober.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tijdens Halloween is er een zeldzame blauwe maan te zien
Sluiten