Robert Kroes
Robert Kroes Tech 6 apr 2019

Hoe handel je bij een dalende koers van de Bitcoin?

Wanneer de Bitcoin koers stijgt is het handelen vaak prettig. Wanneer de koersen hard dalen is het voor veel beleggers moeilijker om de juiste manier van beleggen te kiezen. Toch zul je als belegger vaak met dalende koersen te maken krijgen. In deze bijdrage leggen we uit hoe je bij een dalende koers van de Bitcoin kunt handelen en welke fout je vooral niet moet maken als je in een dalende markt in Bitcoin wilt handelen.

FOMO, de grootste valkuil

Om te beginnen staan we stil bij iets wat je beter niet kunt doen, namelijk jezelf laten leiden door emoties. FOMO (the fear of missing out) is de belangrijkste foute raadgever. Dit verschijnsel komt vaak voor bij allerlei investeerders. Kort gezegd komt het erop neer dat, wanneer je bijvoorbeeld in Ripple (XRP) belegt en de koers van Bitcoin sterk stijgt, je puur op basis van die koersstijging overstapt. Het blijkt dat zo’n overstap vaak te laat is om nog van de koersstijging te profiteren. Omgekeerd geldt dat verschijnsel ook. Op ‘gevoel’ verkopen leidt vaak tot een te snelle aftocht of te lang vasthouden. Het is beter om rationeel te handelen.

Rationeel handelen bij een Bitcoin daling

Als je in Bitcoin handelt en de koers daalt sterk is het tijd om de bakens te verzetten. Dit lukt het best als je bent voorbereid. Je kunt je zelf ter voorbereiding 4 vragen stellen:

Bitcoin beleggingshorizon

Wat is mijn beleggingshorizon? Met deze vraag bepaal je impliciet hoe lang je op koersherstel kunt en wilt wachten. Immers, als je de Bitcoin-koers over 5 jaar bekijkt zal je veel blijer met het resultaat zijn dan wanneer je de koers over de afgelopen 12 maanden bekijkt.

Minimum en maximumprijs bepalen

Wat is mijn maximale koop- en minimale verkoopprijs? Ook deze ratio helpt je bij het nemen van beslissingen. Stevige grenswaarden behoeden je voor onverwachte acties en dempen de onzekerheid als je bij een dalende koers het verkoopmoment wilt bepalen.

Investeringen analyseren en kiezen

Welke cryptomunten kies ik voor mijn belegging? Er zijn diverse soorten cryptomunten naast de Bitcoin. Zo heb je Utility-munten, die verbonden zijn met een fysiek product of een fysieke dienst. Ook heb je security tokens, die puur gericht zijn op het investeringselement. Ook zijn er privacy-coins die vol voor anonimiteit gaan. Daarnaast heb je stable-coins. De waarde van deze munten is afgedekt doordat men voor jouw inleg andere zekerheden, zoals bijvoorbeeld dollars of goud inkoopt.

Keuze beargumenteren en voorkeuren bepalen

Waarom kies ik voor een bepaalde cryptomunt? Er zijn meer dan 1.600 cryptomunten in omloop, waarvan er zo’n 200 verhandeld worden op de grote(re) cryptobeurzen. Er is dus keuze te over. Wanneer je bepaald hebt welke soort cryptomunten voor jou interessant zijn kun je verder onderzoek doen in de categorie die jou aanspreekt. Je kunt dan binnen die categorie bekijken welke munten het meest betrouwbaar zijn en het best bij jou passen. Wanneer je daar een shortlist op maakt kun je bij dalende koersen op basis van een snelle technische analyse zien waar mogelijk potentieel zit.

Hoe kies je jouw volgende actie bij een daling van de Bitcoin?

Wanneer de Bitcoin-koers stevig daalt zijn er drie factoren die belangrijk zijn om snel een indicatie te krijgen voor jouw volgende actie. Ook deze noemen we:

  • Autobots. Veel mensen handelen met behulp van automatische hulpmiddelen. Deze programma’s zijn gekoppeld aan een wallet en kun je vooraf instellen. Zo kun je bij een bepaalde, door jou te kiezen, marktbeweging een actie laten uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat jouw investering verkocht moet worden als de koers binnen een periode X met een percentage Y daalt. Je kunt de autobots op eenzelfde manier instellen om te reageren op een koersstijging. Veel professionele(re) handelaren gebruiken deze middelen. Als de koers snel beweegt (zowel bij een daling als een stijging) kun je er dus prat op gaan dat de autobots de koersbeweging zullen versterken.
  • De kapitaalvlucht. Vaak zie je dat vlak voor of aan het begin van een terugval het geïnvesteerde kapitaal, ook wel de marktcap genoemd, terugloopt. Dit betekent dat mensen letterlijk uitstappen en hun geld van de markt halen. Hoe sterker de kapitaalteruggang is, hoe groter de kans op een diepe crisis wordt. Andersom kan een sterke kapitaaltoename een koersstijging bewerkstelligen.
  • Follow the leader. Vaak volgen de Altcoins de beweging van de Bitcoin met een grotere marge. Als de Bitcoin plotseling daalt is de kans reëel dat de andere cryptomunten ook zullen dalen. Omgekeerd zien we dit ook. We zagen bij de rally van 2 april dat de cryptomunten sterk stegen en soms zelfs een grotere koerswinst haalden nadat de Bitcoin-koers explodeerde.

Wat moet je nu doen bij een dalende koers van deBitcoin?

Natuurlijk is het altijd jouw eigen keuze welke stap je zet. Als je een ervaren investeerder bent die het huiswerk op orde heeft kun je jouw bezittingen verschuiven en op zoek gaan naar kansen. Mocht je (nog) niet zo ver gevorderd zijn, dan kun je kiezen om jouw cryptomunten te verkopen of onder te brengen bij een of meer stablecoins. Hoewel daar ook een koersrisico is door de gekoppelde zekerheden (de prijzen van de dollar en goud zijn ook variabel) is de koers stabieler dan die van de Bitcoinkoersen. Dat is in een stijgende markt niet aantrekkelijk maar biedt wel rust tijdens een daling of koerscorrectie. Ook bij de stablecoins geldt dat het verstandig is om vooraf te bepalen welke gekoppelde zekerheden jou aanspreken en welke munten je betrouwbaar acht.

Uiteraard is deze informatie niet bedoeld als beleggingsadvies maar puur als ondersteunende kennis om jouw eigen verdere onderzoek te doen en daar jouw beslissingen op te baseren. Het enige advies dat we je wel kunnen geven is om in elke markt(omstandigheid) de live koersen en het nieuws nauwlettend te volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hoe handel je bij een dalende koers van de Bitcoin?
Sluiten