Milton Broen
Milton Broen 4 dec 2015

Handige computertricks waarmee je een hoop tijd bespaart

De meeste mensen brengen dagelijks uren door op hun computer. Ze denken bijna alle functies van dit apparaat wel te kennen en onder de knie te hebben. Echter zijn er een hoop verborgen tips en tricks die je computergebruik ten goede komen en je een hoop tijd schelen. Check de negen handigste tips en tricks hieronder.

1. Maak een screenshot van een specifiek deel van je scherm

Je wilt niet altijd je hele beeldscherm vastleggen. Het is dan ook vervelend om telkens delen uit je schermafbeeldingen te moeten bijsnijden. Daar is gelukkig een oplossing voor.

Windows: ‘Start’ -> Typ in ‘Knip’ -> Selecteer het gewenste gebied -> Klaar
Mac: ‘Command’ + ‘Shift’ + 4 -> Selecteer het gewenste gebied -> Klaar

2. Heropen je laatst gesloten tabblad

Het overkomt iedereen wel eens dat je per ongeluk een tabblad sluit. En dan is het altijd nou net een tabblad waar belangrijke informatie in staat. Om deze op ‘magische’ wijze weer terug te krijgen gebruik je de volgende trick.

Windows: ‘Control’ + ‘Shift’ + ‘T’ -> Op magische wijze verschijnt het laatst gesloten tabblad
Mac: ‘Command’ + Shift’ + ‘T’ -> Op magische wijze verschijnt het laatst gesloten tabblad

3. Herhaal je laatste taak in Excel

je laatste taak in Excel kun je gemakkelijk herlane. Om een voorbeeld te geven hoe dit werkt: Stel je selecteert een cel en wilt deze paars hebben, dan kun je elke andere cel ook paars maken door simpelweg op F4 te drukken.

4. Open een link in een nieuw tabblad door middel van één muisklik

Een link openen in een nieuwe tabblad wordt door het grootste deel van de mensen gedaan door de rechter muisknop ingedrukt te houden en dan te likken op “Link openen in nieuw tabblad”. Dit is echter niet de meest ideale manier om dit te doen. Je kunt namelijk op een link klikken met je scrol-wiel en dat opent-ie automatisch in een nieuw tabblad. Ideaal!

5. Maak met één knop een kopie van een bestand

Als je een kopie van een bestand wilt maken is hier een gemakkelijke en snelle manier voor. Het enige dat je hoeft te doen is op het bestand te klikken, maar de muisknop niet los te laten. Je houdt het bestand dus in wezen vast. Druk vervolgens “Alt” (Mac) of “Control” (Windows) in en beweeg je muis. Voilá, je hebt een kopie van het bestand. Handig voor het overzetten van bestanden van en naar je usb-stick toe!

6. Beheers YouTube als een baas met deze knoppen

YouTube heeft een hoop verstopte shortcuts waar niet veel mensen zich van bewust zijn. De volgende vier shortcuts moeten je in elk geval goed op weg helpen.

J: Tien seconden terug
L: Tien seconden vooruit
K: Pauze
F: Full screen

7. Verwijder je cache in een handomdraai

Cache kan je computer flink vertragen. Het is dus belangrijk om deze regelmatig te verwijderen. Met de volgende shortcut gaat dat snel en gemakkelijk. Daarnaast herlaadt het ook nog eens je website, handig! Doe dit via ‘Control’ + ‘Shift’ + ‘R’

8. Vergrendel snel je computer

Dit kan leuk zijn als flauw grapje bij iemands computer als-ie bezig is. Ook is het handig als je even wegloopt bij je laptop maar niet wilt dat jan en alleman op jouw computer kunt rondneuzen. Je vergrendelt namelijk per direct je computer.

Windows: ‘Windows’ + ‘L’
Mac: ‘Command’ + ‘Option’ + ‘Eject’ (Of ‘Power’ als je niet over een optische schijf beschikt)

9. Zoom in of -uit in je tabblad

Soms is het fijner om een site wat groter of wat kleiner te maken dan-ie officieel is. Zo gebruiken bepaalde sites kleine lettertypes bijvoorbeeld. Met deze shortcuts kun je in- en uitzoomen binnen een bepaalde pagina. Zorg daarna wel dat-ie weer op de originele grote terug staat zodat andere sites niet opeens uit proportie lijken.

Windows:
‘Control’ + ‘+’ zoom in
‘Control’ + ‘-‘ zoom uit
‘Control’ + ‘0’ terug naar originele grote

Mac:
‘Command’ + ‘+’ zoom in
‘Command’ + ‘-‘ zoom uit
‘Command’ + ‘0’ terug naar originele grote

Weet jij nog andere coole tips? Laat het ons hier weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Handige computertricks waarmee je een hoop tijd bespaart
Sluiten